VIDEO: Nizozemci obučavaju orlove za rušenje dronova

Svakim danom oko nas je sve više dronova. A njima većinom pilotiraju ljudi s dobrim namjerama. Ipak, ima i onih koji koriste dronove u loše svrhe. A ima i onih koji su jednostavno loši piloti, pa njihovi dronovi ugrožavaju tuđe živote. U svakom slučaju, nizozemska policija je odlučila tome stati na kraj prije nego bude kasno. I zbog toga treniraju novu vrstu “policajca”…

Nizozemski orao je poznat po stoljetnom prijateljstvu s lovcima kojima je pomagao u hvatanju plijena. Sada će umjesto zečeva i ptica svome vlasniku hvatati – dronove. Nizozemska tvrtka “Guard from Above” ili u slobodnom prijevodu “Nebeski čuvari” treniraju orlove za “skidanje” ilegalnih letjelica s neba, a prva mušterija im je nizozemska policija.

“Vlasti već neko vrijeme traže efikasan način za borbu protiv ilegalne upotrebe dronove. Ponekad je low-tech rješenje za high-tech probleme najbolje i najefikasnije”, rekao je Sjoerd Hoogendoom, osnivač “Nebeskih čuvara”.

Pritom ne treniraju samo orlove, već i ostale velike ptice koje mogu “skinuti” drona iz zraka, baš kao što bi napravili sa svojim plijenom. Prema riječima trenera, kandže orlova su primjereno zaštićene kako se ne bi ozlijedili prilikom hvatanja letjelice. Kako to izgleda, pogledajte u video prilogu.

Tehnoklik.hr