VIDEO: Nike na tržište lansira tenisice koje se same vežu

U godinama iza nas nerijetko smo se sjećali filmova ‘Povratak u budućnost’ u kojima su prezentirane razne ideje koje još uvijek nismo uspjeli realizirati unatoč velikom napretku tehnologije. Jedna od ideja koje je uvijek iznova zadivila gledatelje su tenisice koje se same vežu. Iako smo već nekoliko puta slušali razne prijedloge ovakvih tenisica od strane brendova koji se bave obućom, tenisice još uvijek nisu pronašle svoje mjesto na tržištu.

Ovih dana nakon se javio Nike sa obznanom kako će njihove tenisice koje se same vežu napokon biti dostupne na tržištu. Nike HyperAdapt 1.0 su tenisice koje odlikuje tehnologija koja zaista liči na onu iz filma Povratak u budućnost. Takve bi tenisice na tržištu trebale biti dostupne već ovog studenog, ali samo u odabranim prodavaonicama, izvijestio je Pcchip.hr.

Tenisice su opremljene raznim senzorima i uređajem koji prepoznaje jačinu pritiska kada stavite noge u tenisica. Na temelju očitanja senzora i posebnih algoritama izračunava se jačina vezanja, odnosno koliko se vezice trebaju zategnuti. Samo zatezanje vezica provodi se zahvaljujući žicama koje su ugrađene u tenisice. Valja napomenuti kako je moguće i samostalno zategnuti ili otegnuti vezice, zahvaljujući gumbu koji se nalazi na bočnoj strani tenisica.

Korisnici koji kupe tenisice morat će iste puniti jer s unutar njih nalaze punjive baterije, kako bi održavale funkcionalnost tehnologije vezanja. Za vrijeme vezanja pale se svjetla na džonovima tenisica, pa dio energije odlazi i na to. Ono što je za sada još uvijek velika nepoznanica jest sama cijena tenisica. Mnogi najavljuju kako će tenisice stajati puno, s obzirom da se radi o proizvodu budućnosti kojeg mnogi žele na svojim nogama.

SirokiBrijeg.info