Poznati hrvatski karizmatik i misionar Mijo Barada gostovao je ovog četvrtka u širokobriješkom kinu Borak, gdje je održao duhovni seminar govoreći o vjeri i snazi vjere, ljepoti molitve koja daje dugoročnu sreću i zadovoljstvo u životu koju je osjetio upoznavši preko Boga smisao svoga postojanja.

Unatoč pismu biskupa Ratka Perića, upućenom svim župnim uredima Mostarsko-duvanjske biskupije, u kojem stoji da se ovakvi oblici “duhovnih seminara” po hotelima, kinima i svadbenim salonima ne potiču, ne promiču i u njima uopće ne sudjeluje, kino Borak je bilo prepuno što nam je uistinu bilo drago vidjeti ovoliku zainteresiranost i želju svih nazočnih kako bi čuli istinita svjedočanstva Mije Barade iz njegova života koji je prožet vjerom u Boga.

Za razliku od Mije Barade koji je među običnim ljudima i koji propovijeda istinsku ljubav prema Bogu i vjeri biskup Ratko Perić to slično čini kada zna da nakon toga može pokupiti novce i ponovno se uputiti u svoje dvore, kao što to čini na žalost sve više svećenika i fratara umjesto da budu duhovne vođe svoga naroda i istom tom narodu daju vjeru u budućnost kroz brojna pozitivna istinita svjedočanstva i propovijedi, ne bitno na kojem se mjestu nalazili….

U ovim osobnim napisanim riječima ne branim, niti stojim kao sluga koji će veličati Miju niti Ratka, ali gledam realnu činjenicu stanja kojeg smo svi svjesni među “Velikim katolicima” poput političara i vlasnika firmi koji zloupotrebljavaju svoj narod ili zaposlenike za svoj osobni pohlepni interes. A redovito popunjavaju crkvene klupe među običnim narodom, a kojeg isto ima svakakvog, gdje sat vremena glume nekakve svece, a nakon toga kad iz crkve izađu skidaju sve te svece s neba i uživaju u blagodati razvrata i bluda što nam postaje sasvim normalno i gdje malo tko uživa u sreći svoga postojanja i ispunjenja katoličkog duha u sebi i oko sebe.

U ovom slučaju propovjednik ima samo jednu moć. A to je naviještati milosrđe Božje i pozivati ljude na obraćenje kao što je to radio Mijo Barada, koji je prepričao istinite događaje iz svoga obiteljskog i misionarskog života i što je sve prošao, te na tom putu ostao zdrav i priseban zahvaljujući svojoj katoličkoj vjeri, a što će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info