ŠIROKI BRIJEG – Fina, lijepa i sunčana subota 7. svibnja je osvanula u Širokom Brijegu. Ali dan je bio nešto poseban za razliku od ostalih 365 dana. Ove godine se obilježavalo ponosnih 25 godina od zaustaljanja JNA tenkova u Pologu…

U Župnoj crkvi u Pologu, Svetu misu predvodio vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić, na kojoj su sudjelovale sve razine političke vlasti, isključivo HDZ-a BiH. Zatim je uslijedila molitva kod Spomenika zaustavljanja tenkova.

pologmaraton7516_22

Nakon tih molitvi, uslijedila je i treća pred početak mini maratona Polog – Široki Brijeg, gdje je mons. Tomo Vukšić prizvao Božji blagoslov na sve sudionike ovog maratona, kao i na nazočne, gdje se nebo rastvorilo i poslalo grom negdje u obližnje “drvo” da vjerovatno upozori te nazočne kako pred njima stoje mladi i perspektivni naraštaji i da se počnu napokon brinuti za njihovu budućnost jer sve ode “van”.

Nakon nekoliko prigodnih riječi, molitve i blagoslova trkača, uslijedio je tradicionalni maraton u dužini od nekih desetak kilometara kojeg su osiguravali pripadnici PU Široki Brijeg, a dok se delegacija otišla okrijepiti od silnih molitvi pod šator na igralištu škole u Pologu, gdje se nebo doslovno “rasplakalo” od muke i na sve nazočne pustilo veliki pljusak koji je malo koga poštedio!

pologmaraton7516_25

Domjenak je bio u organizaciji Gradskih odbora HDZ-a BiH Širokog Brijega i Mostara. Moram priznati bio je korektan i bez nekih pretjeranih razbacivanja, te se ovom prilikom zahvaljujemo radnicima koji su uslužni bili i pazili da svatko nešto pojede i popije na naš -njihov račun, dok kiša se neumorno slijeva sa svih strana.

Nakon nešto više od pola sata maratonci koji su po velikom pljusku napustili Polog, dolaze na središnji trg u Širokom Brijegu gdje ih je dočekalo ponovno fino vrijeme, bez 99% političke delegacije, kao i nagrade za najbolje, iako su svi bili pobjednici jer je ovo bio ipak dosta zahtjevan maraton, kako za našeg najpoznatijeg i najstarijeg 64-godišnjeg maratonca Zlatka Mišetića iz Ljubuškog, tako i za najmlađeg Luku Barbarića iz Knešpolja kraj Širokog Brijega.

NAPOMENA: Više fotografija tijekom nedjelje na facebook stranici portala.

Nakon dodjele priznanja i pehara pobjednicima maratona na Trgu širokobrijeških žrtava uz nazočnost OS BiH položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na zaustavljanje tenkova na Pologu kao i za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu.

Kako je sve prošlo, tko je nazočio, tko trčao, tko pobijedio. Pogledajte u ponuđenom video prilogu. Amen!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info