FOTO: Mili Marušić

Njega puno ne treba predstavljati, dovoljno je samo spomenuti Željko Pervan, a u nastavku mala priča o početku!

Godine 1989. prelazi na nezavisnu TV-kuću OTV. Upoznaje Zlatana Zuhrića Zuhru, s kojim započinje suradnju na raznim skečevima. Izradio je koncept satiričnog radio showa “Zločesta djeca” kojeg skoro nisam nikada propuštao poslušati. Na istom tom OTV-u, 1995.g. Pervan započinje i humoristični show “Večernja škola” gdje glumi profesora četvorici učenika pred publikom i sve to prenosi preko TV ekrana.

S obzirom kako sam osobno od samog početka snimanja “Večernje škole” bježao od kuće kako bih nazočio svakom snimanju kao gledatelj, na svemu tome najviše zahvalan isključivo g. Jadranku Ratkušiću, (tadašnjem Pervanovu producentu, menadžeru, istinskom tvorcu te “Večernje škole”) koji me svaki put “prošvercao” u studio jer je znao koliko sam volio dobar humor, mojim roditeljima bi često morao pravdati gdje sam bio!

Moram priznati kako bi nas u studio na početku ovog budućeg velikog humoristički showa bilo svega desetak, ne računajući 4-5 kamermana, profesora Pervana i njegovi četvero učenika i par “lokalnih pijanaca” iz kafića koji se nalazio odmah do vrata studia.

Svaka epizoda “Večernje” je imala svoj čar zahvaljujući ne samo profesoru Pervanu za kojeg dan danas nisam shvatio od kuda više izvlači te sve fore i skečeve, nego i njegovim prvim učenicima Aljoši (Zlatan Zuhrić Zuhra), Denisu (Mladen Horvat), Tetku (Đuro Utješanović) i Antimonu (Ahmed El Rahim) koji osim što je bio crnac, teško povezivao riječi hrvatskog jezika što je definitivno davalo čar kada bi se digao iz klupe i počeo pričati.

Bilo je skečeva od kojih smo se svi doslovno smijući rušili i padali sa stolica jer su bile plastične, tako da je nerijetko dolazilo do kraćih prekida jer bi se oni smijali nama, a i mi bi se smijali sami sebi. Nikad ljutnje nije bilo, jedino bi Jadranko se ponekad za vrijeme EPP-a na simpatičan način obraćao učenicima ako bi nešto uprskali u riječima, tako da smo se i njemu znali nasmijati, pa bi nas “potrao” van studija “da se ohladimo”, al ubrzo bi vratio i sve po starom. Bila su to vremena!

“Večernja škola” iz mjeseca u mjesec dobiva sve veću popularnost i gledanost, a tako i publiku koja više nije mogla stati u studio, a tri godine snimanja emisije skoro pa svaki tjedan, od 1998.g ekipa odlazi na mali odmor.

Godine 2005. vraća se stara postava u novom serijalu “Večernja škola Povratak upisanih” a publike biva sve veća, da bi se snimanje prebacilo u jedno veće kazalište u centru Zagreba, gdje bi nas bilo i krcato to kazalište, i u kojem se tražilo svako sjedeće mjesto, čak i na podu!

Nakon “Povrataka upisanih” i godinu dana prikazivanja na HRT-u, uslijedio je novi serija “Večernja škola Praksa” koju je prenosila Nova TV, pa zatim “Večernja škola EU”, ali niti jedan serijal nije pružio više smijeha i zabave poput prvog “Večernja škola”.

Danas Željko Pervan nastupa po brojnim serijama, kvizovima, predstavama ali njegova komedija i specifičan smisao za humor kroz stvarni život i dalje traje, te svojim stand-up nastupima do suza nasmijava svu prisutnu publiku gdje god da se pojavi, kao što je to napravio ove srijede predstavom “Na komadiću Europe” u Širokom Brijegu.

Nove isječke nastupa Željka Pervana u Širokom Brijegu, moći ćete kroz narednih nekoliko dana pronaći na portalu MTV.ba.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info