VIDEO: Najuspješniji sportaši Širokog Brijega 2019. i njihovi dosadašnji uspjesi!

Ovog utorka u hotelu “Park”, u organizaciji Športskog saveza Grada Širokog Brijega održan je tradicionalni izbor najuspješnijih športaša, športašica i momčadi Grada Širokog Brijega za 2019. godinu.

Prije same svečanosti dodjele priznanja nazočnima su se obratili Ivan Zeljko, predsjednik Športskog saveza Grada Širokog Brijeg, i Miro Kraljevć, gradonačelnik Širokog Brijega. Nakon himne u izvedbi dueta “Stari zvonik”, održana je minuta šutnje za Viktora Ćorića-Vitu, dugogodišnjeg člana Upravnog odbora Športskog saveza. Nazočni su se još obratili trener Danijel Jusup i najbolji karatista u povjesti Hrvatske Ivan Kvesić.

U nastavku donosimo mušku ekipu, a naredni članak žensku…

NADA GODINE (do 14. god.)

GOJKO JELIĆ (Nogometni klub ŠIROKI BRIJEG)

Rođen 05. 04. 2006. Član Nogometnog kluba Široki Brijeg i pionirske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Najbolji je strijelac međužupanijske lige.

Na državnom doigravanju za prvaka BiH za predpionire u Sarajevu osvojio 2. mjesto. Na pionirskom turniru „Herceg – Bosna“ izabran je za najboljeg igrača turnira.

NAJUSPJEŠNIJI KADET (od 14 do 16 godina)

DOMINIK VUJANOVIĆ (Hrvatski košarkaški klub ŠIROKI)

Rođen 04. 08. 2003. Član je Košarkaškog kluba Široki. Sa momčadi osvojio 1. mjesto u Prvenstvu Herceg Bosne. Predvodio je U16 Hrvatsku košarkašku reprezentaciju kao kapetan na Olimpijskim igrama mladih održanim u Azerbejdžanu.

NAJUSPJEŠNIJI JUNIOR (od 16 do 18 godina)

MARIO JOZELJIĆ (Judo klub BORSA)

Rođen 30. 04. 2002. Član je Judo kluba Borsa. Na Prvenstvu Balkana, na koje se plasirao kao prvak BiH, osvojio je treće mjesto.

Ostali rezultati:

1.mjesto – Međunarodni turnir „Borsa Open“
3.mjesto – Državno prvenstvo za seniore
3.mjesto – Državno prvenstvo za mlađe seniore
1.mjesto – Prvenstvo Herceg – Bosne

PRIZNANJE POBJEDNIKU MNL MZ GRADA ŠIROKOG BRIJEGA ZA 2019. god.

MZ KOČERIN

Kroz dugogodišnju povijest natjecanja današnje MNL MZ GRADA ŠIROKOG BRIJEGA zabilježeno je da je Kočerin titulu pobjednika Lige mjesnih zajednica osvojio četiri puta. U 2019. godini MZ Kočerin obitila se titulom pobjednika Lige u Širokom Brijegu kao i pobjednikom Lige Hercegovine.

NAJUSPJEŠNIJI TRENER GODINE

DANIJEL JUSUP (Hrvatski košarkaški klub ŠIROKI)

Rođen 08. 09. 1961. u Zadru, gdje trenutno vodi svoj matični klub. Košarkaše Širokog po treći put preuzima početkom 2018. i vodi ih do titule državnih prvaka u svibnju 2019.

Kao trener radio je još u Zagrebu, Splitu, Njemačkoj, Poljskoj i Rusiji. Osim Prvenstva BiH sa Širokim, osvojio je 2003. sa Zadrom Goodyear ligu i Hrvatski košarkaški kup „Krešimir Ćosić“ 1998. i 2003. također sa Zadrom. U subotu je nakon 13 godina ponovno vratio Kup Krešimira Ćosića u Krešin grad.

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD GODINE

Hrvatski košarkaški klub ŠIROKI

30.svibnja 2019. košarkaši Širokog osvojili su svoj 10. naslov prvaka BiH. U doigravanju za prvaka u 5 utakmica bili su bolji od ekipe Sparsa iz Sarajeva. U veličanstvenoj atmosferi na Pecari pred 5 000 navijača, predvođeni igračima koji su potekli iz vlasitite škole košarke, Širokobriježani su podigli su svoj jubilarni, 10., pehar i izborili povratak u regionalnu ABA Ligu nakon 6 godina.

NAJUSPJEŠNIJI ŠPORTAŠ GODINE – SENIOR

IVAN KVESIĆ (Karate klub Hercegovina)

Rođen 13.10.1996. Član je Karate kluba Hercegovina. U dosadašnjim izborima najuspješnijih športaša i športašica Grada Širokog Brijega dobivao je priznanja u svim kategorijama. U 2019. na Europskim igrama u Minsku osvaja zlatnu medalju. Na turnirima Svjetske karate lige održanim u Tokiju i Instabulu osvojio je brončane medalje. Osvojio je srebro na turniru Svjetske lige u Šangaju i zlato na GRAND Prix Croatia. Proglašen je za najboljeg karataša Zagreba za 2019. godinu. Također, dobio je odlikovanje bivše predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović za Svjetsko zlato i promociju Hrvatske u svijetu. Ivan Kvesić vrlo je blizu odlasku na Olimpijske igre koje se ovog ljeta održavaju u Tokiju.

POSEBNA PRIZNANJA ZA IZRAVAN DOPRINOS U RAZVOJU I PROMICANJU ŠIROKOBRIJEŠKOG SPORTA

ANĐELO KVESIĆ

Anđelo Kvesić rođen je 8. lipnja 1995. godine. Član je Karate kluba Hercegovina-Zagreb. Titulu najboljeg sportaša Grada Širokog Brijega osvajao je dva puta. Član je i hrvatske karate reprezentacija. Šest godina u nizu osvajao prvo mjesto pojedinačno na prvenstvu Hrvatske. Sudjelovao je na mnogobrojnim turnirima, kako na razini države, tako i na europskoj i svjetskoj razini. U prošloj godini osvojio je drugo mjesto na Europskim igrama u Bjelorusiji čime je potvrdio svoju kvalitetu i na najbolji mogućni način promovirao Široki Brijeg.

MARINKO MIKULIĆ – ĆIPUKIĆ

U velikoj, bogatoj i izjednačenoj konkurenciji, kakvu na sreću imamo u Širokom Brijegu, čime nagrada za višegodišnji doprinos širokobriješkom sportu, koju dodjeljuje Športski savez Grada dobiva na važnosti, ove je godine jedan od dobitnika Marinko Mikulić Ćipukić, svestrani sportaš, ali i glava obitelji sa sedmoro djece.

Marinko je rođen u Kočerinu 3.lipnja 1960. godine, a u sportu je još od osnovnoškolskih dana. 1981. godine pod vodstvom trenera Žarka Skoke zaigrao za NK Kočerin na mjesnom igralištu Brižine. Njegov su talent brzo uočili treneri s Pecare, pa je Ćipukić prešao tamo i igrao sve do početka Domovinskog rata. Za tada amaterski klub s Pecare odigrao je oko 200 utakmica, većinom kao robusni desnokrilni napadač. Povjerenje su mu dali svi treneri s kojima je radio: Ivan Mandić Duka, Drago Zovko Đido, Žarko Skoko, Marinko Mara Ćužić i Miljenko Ćužić. Jednom je dobio poziv za prijelaz u australsku Croatiu Melbourn i prihvatio ga, ali mu vlasti nisu dale putovnicu. Stigao je rat, Široki je bombardiran, a klub privremeno “pao” u stanje mirovanja. Ne za dugo, jer već 8. kolovoza 1992. Mladost Dubint, kako se budući NK Široki Brijeg tada zvao, odigrana je prva utakmica nakon demokratskih promjena, prijateljski susret u Opuzenu na stadionu Podvornica protiv Neretvanca. Inicijator utakmice bio je Ćipukić, dragovoljac HVO i ratni zapovjednik slavne Poskok bojne. Ostat će zapisano da je Ćipukić vodio i susret s klupe kao trener. Jednom, ali dovoljno za pamćenje i povijest, kao što je u povijest otišao i 1:1 rezultat, druženje Opuzenaca i Širokobriježana uz brudet i gledanje finala OI u Barceloni u košarci između Hrvatske i SAD (85:117). Kasnije je Ćipukić bio među pokretačima Nogometnog saveza prvenstva Herceg – Bosne, te jedan od inicijatora utemeljenja Veterana NK Široki Brijeg za koje je igrao godinama.

Osim u nogometu, Ćipukić je sebe našao i u boćanju, još od 1998, kada je krenuo u natjecanja BK Široki, u kojemu je bio i još je igrač i kapetan momčadi. Kako sam kaže, “na nesreću” jer je s bremenom godina najbolji igrač kluba, ali jedva čeka da ga mlađi nadvise. U boćanju je već 22 godine. Član je Upravnoga odbora Boćarskoga saveza BiH. Bio je i direktor reprezentacije BiH na EP u Grudama 2003, kada je osvojena brončana medalja. 2005. našao se i u funkciji izbornika reprezentacije BiH na EP u Rijeci, kada je Markica Dodig osvojio zlato u preciznom izbijanju, te srebro u disciplini krug. S klubom je također nizao uspjehe kao osvajač Kupa BiH 2016. godine, doprvak BiH 2018. godine u Grudama u disciplini bližanje i izbijanje. S BK Široki bio je i sudionik Lige europskih boćarskih prvaka i osvajač 3. mjesta u Rijeci 2019. godine.

SirokiBrijeg.info