Federacija BiH je napokon blokirana uzduž i poprijeko.

Političari su im obećavali kako će se pobrinuti za njihove probleme iako su znali kako će na taj način razotkriti svoje biračko tijelo i time ugroziti svoje kriminalne aktivnosti ali tim obećanjima su samo dobivali na vremenu kao što to uvijek čine, kako bi ih razjedinili, i prekinuli njihovu petogodišnju borbu za svoja prava i razotkrivanje lažnih od pravih branitelja.

No ovoga puta, na dan 28.veljače 2018. godine. Prazna obećanja i riječi od tih političara su utihnule jutros od 10 sati jer im je poručeno kako nema više njihove slatkoriječivosti i kako je došao kraj njihovim lažima.

Pripadnici Armije RBiH i branitelji HVO-a blokirali su danas više mjesta i cesta na području Federacije BiH tražeći odgovor od parlamentaraca, zbog čega nisu zakazali sjednicu na kojoj bi se riješilo pitanje financiranja braniteljskih udruženja, registra i braniteljskog dodatka.

Odvijanje prometa je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, u mjestu Donja Golubinja kod Žepča, na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlja Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Članovi UZB ŽZH su također od 10 sati krenuli u prosvjede na nekoliko mjesta. U Širokom Brijegu branitelje iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda je u Vladi ŽZH primio ministar Mladen Begić s kojim su oko 2 sata vodili raspravu kako bi pronašli riješenje za neke od probleme, dok se članovi udruženja iz Ljubuškog probijaju u blokadu GP Bijača, u čemu ih je sprječavao veliki broj policajaca.

Nakon sastanka s Mladenom Begićem, dio ekipe odlazi prema GP Bijača kako bi se pridružili svojim kolegama iz Ljubuškog koji su već podigli šator i čekaju trenutak probijanja policijskog kordona kako bo zatvorili i ovaj dio prometnice.

Unatoč hladnoj noći koja je pred njima povlačenja nema, kazali su za portal SirokiBrijeg.info branitelji iz Ljubuškog, te nadodaju kako nisu, niti će biti ičija stranačka glasačka mašinerija kojom upravlja neka stranka kao niti jedan pojedinac. Zahtjevi su jasni od početka, a na njima je sada da nas shvate kako žele.

„Ovdje smo zbog neispunjenja naših zahtjeva koje smo uputili parlamentu, gdje smo tražili sazivanje sjednice po dvije točke, braniteljski dodatak i javnu objavu registra branitelja, na što se oglušio gospodin Edin Mušić i nije sazvao sjednicu unatoč tome što smo skupili 20 potpisa i tri parlamentarne stranke koje nas podržavaju. Dali smo mu već tamo polovinom prošlog mjeseca zahtjev da sazove sjednicu, imao je vremena i oglušio se. Mi samo tražimo svoja prava za koja smatramo da nam pripadaju i ništa drugo“, rekao je Boto za Radio Ljubuški.

On je dodao kako im nije preostalo ništa drugo nego reagirati na ovaj način. „Izgleda da ova vlast ništa drugo ne zna, niti ne poznaje, nego jezik ulice. Žao mi je, žao što se ovo događa s braniteljima, i što se „kunu“ u nas da smo mi temelj ove države, a svi nas gaze“, rekao je Boto. On je dodao kako su prosvjede organizirali u koordinaciji s borcima Armije BiH.

U nastavku vam donosimo video prilog iz Širokog Brijega, gdje su se u jutarnjim satima okupili branitelji Širokog Brijega, Posušja i Gruda na Trgu širokobrijeških žrtava i zajedno krenuli ka Vladi ŽZH gdje ih je primio ministar branitelja ŽZH Mladen Begić.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info