VIDEO: MILIJEV DNEVNIK 2 – Strvinarnica na toku rijeke Ugrovače

Dana 2. ožujka 2020. godine na portalu SirokiBrijeg.info izlazi 1. Milijev dnevnik, naziva “Kosti dinosaura na toku rijeke Ugrovače”, gdje smo Vam predstavili ekološku/biološku katastrofu na području MZ Trn u Širokom Brijegu, a koju su prouzročili nesavjesni naši sugrađani. Brzom reakcijom mještana ovog naselja, donekle je spriječena je možda jedna od najvećih zaraza na području Širokog Brijega!

Dana 4. ožujka 2020. godine na teren izlazi Gradska inspekcija, policija, komunalni djelatnici, situacija se počinje ozbiljno shvaćati, brzo se lociraju pojedine firme koje imaju povezanosti s ovim slučajem. Jedna od firmi priznaje kako je nesavjesno izbacila otpad na spomenutoj lokaciji te isti uklanjaju i odvode na adekvatno odlagalište, ali potraga traje za osobom ili više njih koje se dovode s kaznenim djelom biološkog uništavanja okoliša izbacujući raskomadano životinjsko meso na više lokacija.

Istog dana kreće sanacija područja i prikupljanja tog biološkog otpada na jedno mjesto, a nakon toga u jutarnjim satima 5. ožujka i odvoz, te nadamo se adekvatnog zbrinjavanja na prikladnu lokaciju kako kojim slučajem ne bi došlo do zaraze većeg opsega.

Nakon što su to jutro odvezene brojne prekupljene kosti i meso s brojnih lokacija na ovom području, u poslijepodnevnim satima mještanka Marija uz makadamski put osjeća nesnosan smrad koji se širio sa jedne hrpe smeća prikrivene s nekom ceradom. Približava se području, štapom uklanja ceradu a ispod cerade “hrpa pečenja” koju nitko nije uočio, pa ni mi koji smo obilazili ovo područje dva dana ranije u potrazi i lociranju svih mjesta na kojima se nalazi ovaj za ljudsko zdravlje opasni otpad.

U poslijepodnevnim satima dolazimo na lice mjesta kako bi ga zabilježili i mi ostajemo zatečeni viđenim. Pozivamo PU Široki Brijeg kako bi poslali patrolu da zabilježi što je pronađeno. U međuvremenu kontaktiramo predsjednika MZ Trn Marinka Maku Jelića također da dođe na ovu lokaciju, iako je bio donekle spriječen jer je imao sastanak lokalne podružnice HDZ-a, odlučuje doći na ovo područje i vidjeti što je pronađeno. U međuvremenu i dosta brzo dolaze djelatnici PU Široki Brijeg, te slikaju pronađene lešine i rade zapisnik. Mještani se već počinju okupljati i ostaju zatečeni onime što su vidjeli.

Iako se traga za počiniteljem ili više njih ovog šokantnog trovanja svojih sugrađana, potpis i deklaracijama na kutijama u kojima je sporno meso pronađeno, mogli bi vrlo lako dovesti do počinitelja ako bi da valja svoj posao odradile sve institucije jer dokazi postoje, samo se nameće pitanje postoje li oni koji svoj posao znaju odraditi!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info