LJUBUŠKI – Stanovnici pograničnih područja na jugu Bosne i Hercegovine strahuju zbog sve većeg dolaska migranata. Oni najčešće preko Ljubuškog pokušavaju ući u Hrvatsku. Mještani ljubuškog naselja Crveni Grm upozoravaju na sve učestalije provale migranata u kuće. Iako policijski službenici provode pojačane kontrole putnih pravaca u cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija, mještani kažu da se ne osjećaju sigurno.

U rodnu kuću Mate Alilovića skupina migranata provalila je kroz prozor… Poslužili su se hranom koju su zatekli i prenoćili dvije večeri. Kuća je tijekom godine najčešće prazna, kao i ona od susjeda, gdje je Mate zatekao puno gori scenarij.

-Kada sam ušao… Bože sačuvaj! Vršili su nuždu gdje su jeli. Tu se se i tuširali. Ne može se to opisati, da čovjeku može pasti na pamet da tu može prespavati – priča Mate.

Matina obitelj na svom imanju sada je ugradila sustav zaštite. Cijelo dvorište nadgledaju kamere. Na prozorima su postavljene čelične rešetke.

Ne osjećaju se sigurno mještani Crvenog Grma u Ljubuškom. Svoju imovinu štite kako znaju. Zbog provala i sve češćih krađa brinu i za svoju sigurnost.

-Svaki dan se ovuda nalaze. Stanovništvo je uznemireno. Pokušali smo i sami se organizirati, ali u kontaktu s policijom su nam rekli da će oni poduzeti svoje mjere. Pojačane su patrole danju i noću, ali kreću se i migranti – kaže Gojko Nižić, predsjednik Mjesne zajednice Crveni Grm.

Od ukupnog broja 1.012 od početka godine na području ŽZH 881 migranta policijski službenici zatekli su u Ljubuškom. Crveni Grm jedno je od najčešćih ruta. Ovdje uz mjesno groblje često je i kraj njihova puta – jer od Europske unije dijeli ih samo ogradni zid groblja.

-S druge strane nalazi se Hrvatska. I ovdje se dovoze i koriste se ove rute, jedna od njih je ovo groblje. Dovezu ih ovdje, iskrcaju i oni ne znaju kud će – kaže Gojko.

U cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija Kantonalna uprava policije surađuje s Graničnom policijom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu. Intezivno se provodi operativna akcija ‘Migrant’.

-Cilj kontrole posebno su vozila kojima se prebacuju ilegalni migranti, naglasak je u ovom trenutku na kombi vozila, autobuse, vozila za koja postoje indicije da se u njima nalaze migranti – navodi komesar MUP-a ZHK-a Milan Galić.

Komesar Galić ističe kako 95 posto zatečenih migranata nisu posjedovali osobne dokumente. S dolaskom hladnijih dana broj ilegalnih kretanja na jugu zemlje je u porastu. Među stanovnike pograničnih mjesta uvlači se sve veći strah.

-Lovac sam, imam pušku. U dilemi sam da li je nositi ili ostaviti, pa šta Bog da. A vidio sam da svaki ima hladno oružje, bio to nož na rasklapanje ili nož, ali svaki ga ima – kaže Mate.

Ivana Bešlić – Penava / Federalna.ba