Na 9. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH aktualna tema je bila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH.

Na ovu temu najzanimljivija komunikacije je bila između zastupnice Marije Lovrić i ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić.

Kako je zastupnica Lovrić kazala, na njihovom sastanku Županijskog odbora HSP dr AS BiH razmatran je nacrt zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH, te tako smatraju smatram da navedeni prijedlog treba na doradu jer u zakonu stoji da nadležni resorni ministar donosi odluku koji udžbenici i druga nastavna sredstva će se koristiti u određenoj školskoj godini.

Smatraju kako se ovime isključuje struka tj. stručni aktivi nastavnika i profesora koji su ujedno najodgovorniji i najkompetentniji za kvalitetu odgoja i obrazovanja, te da se prilikom odabira istih napravi vijeće u kojemu će sudjelovati dio stručnih aktiva, resorni ministar, te iz zavoda za obrazovanje.

Pojašnjenjima na to i brojna druga pitanja vezana za knjige koje se raspadaju u par mjeseci i pitanjem kada se planira krenuti sa najavljenim besplatnim udžbenicima do petih razreda, u raspravu se uključila ministrica Mikulić, tako da je bilo zanimljivo slušati njena izlaganja i pojašnjenje na ta brojna pitanja…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info