VIDEO: U Ljubuškom održana završna prezentacija projekta “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje”

LJUBUŠKI – Danas je u svadbenom salonu Ohio u Ljubuškom upriličena svečana prezentacija povodom završetka projekta prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje- tema “Srednji vijek”.

Dvogodišnji program financirala je Europska unija u okviru IPA programa.

Projekt “TEMA SREDNJI VIJEK” je pridonio zanimljivom i integralnom predstavljanju tradicionalnih vrijednosti i kulturno-povijesnih atrakcija, kao i uspješnom povezivanju pružatelja usluga sa posjetiteljima ove regije. Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje povezuju 47 pružatelja usluga iz sedam općina u Crnoj Gori i dvije županije u BiH. Doprinose održivom gospodarskom razvoju i ponovnom uspostavljanju prekogranične suradnje gospodarskih subjekata u turizmu.

Prilikom realizacije projekta fokus je stavljen na turističko oživljavanje srednjeg vijeka u vezi sa povijesnom osobom – Herceg Stjepanom Vukčićem Kosačom, koji je vladao Humskom zemljom, područjem koje obuhvaća dijelove današnje BiH i Crne Gore.

Projekt koji je trajao 24 mjeseca realiziran je u više cjelina, od kojih cjeline realizirane na području BIH uključuju 2 klastera – “Srednjovjekovne zamkove i pograđa” koji uključuju destinacije Solac, Blagaj, Ljubuški sa 6 preporučenih kulturno povijesnih atrakcija i 11 članova proizvoda, te drugi klaster “Srednji vijek u hercegovačkom selu” koji uključuje destinacije Grude, Široki Brijeg, Posušje i Blidinje sa 4 kulturno povijesne atrakcije i 10 članova proizvoda.

U BIH razvoj turističke infrastrukture na tematskoj ruti herceg Stjepanove zemlje uključivao je i radove na asfaltiranju pristupne ceste prema tvrđavi u Ljubuškom, postavljanje turističke signalizacije, te nabavu opreme i kostima za buduću povijesnu gardu Lubussa- vitezovi herceg Stjepana kosače

Na samom kraju svečanosti predstavljena je oprema za osam vitezova ove garde, koju je detaljno opisao jedan od partnera na projektu- Ante Vujnović, ravnatelj JU Radimlja podijelivši sa prisutnima iskustva oko vođenja srednovjekovnog turnira i sajma Stolačka tarča. Opremu su ovom prilikom nosili ljubuški srednjoškolci čije je pojavljivanje bilo prava atrakcija.

Tijekom svečanosti pozdravne govore održali su Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zvonko Saveljić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Svetlana Vujčić iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma CSTI, te Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke HERAG.

O održivosti projekta govorio je dipl.arh.Mirko Rašić koji je najavio nove projekte vezane uz obnovu i saniranje postojećih arheoloških nalazišta na području Ljubuškog kao i planove za daljnju infrastrukturu same tvrđave u Ljubuškom.

VIŠE NA: Radio Ljubuški