FOTO: Mili Marušić

Općina Posušje napravila je brend zadnjih nekoliko godina pozivajući na sudjelovanje u izložbi KAMENdani gdje mogu sudjelovati svi njihovi sugrađani i šire kako bi predstavili svoje vještine u izradi skulptura od kamena i što je najbolje, te skulpture uglavnom ostaju i krase brojne javne površine te općine.

A, Široki Brijeg? “Puška” i zadnja rupa na sviralu, a Akademija likovnih umjetnosti iznad grada, gdje godinama se već izučavaju brojni slikari i kipari te odlaze u svijet, a sam Grad Široki Brijeg skoro pa nigdje na javnoj površini nema niti jednu skulpturu koja bi pokazala kakvi vrsni umjetnici iz ove Akademije izlaze, a oni koji ju trenutno vode više u propast, o njihov moralu ćemo za neku narednu priču ostaviti jer puno toga se izmijenilo nažalost na loše od kada su ju “privatnici” uzeli od fratara koji su stvarali instituciju u srcu Hercegovine!

Zapravo, kad kažem da nema skulptura, nedavna sam uočio jednu veliku koja je uništena bačena na odlagalište smeća te iste ALU na Širokom Brijegu. Ali nisam je ja prvi uočili, nego sam autor koji je igrom slučaja došao nakon dugo godina posjetiti školu u kojoj je “klesao” svoj zanat i imao je što vidjeti. Oštećena, izderana i razbacana. Na jednoj strani oblik sidra, na drugoj križ, postolje igrom slučaja ostalo gdje je skulptura godinama bila izložena, ono nije uklonjeno i našlo se na tom odlagalištu sa ostalim dijelovima.

Skulptura majke koja moli i kleči

“Skulptura oblikom podsjeća na majku koja moli ispred križa. I oblik podsjeća na jedrenjak. Rukopisno je prepoznatljiva, moderna i ima priču. Hercegovačke majke su na koljenima nekad molile i izlizale kamen svojim klečanjem. I zato je ova skulptura, skulptura majke koja moli i kleči, simbol Hercegovačkom, ali i mnogih Dalmatinskih i Bosanskih krajeva. Kamen je iz Hercegovine, što dodatno povezuje tu priču, Hercegovačkih majki. Vjera je uvijek čuvala i očuvala narod. Spomenik je u čast majki koje su molile i klečale, u zahvalu svih ljudi, koji mole. Svi smo mi vjernici dio te skulpture… I da nismo vjernici, opet smo dio te priče, jer to je skulptura majke… Ta skulptura je vrhunac mojeg studentskog znanja i iskustva” – prepričava simboliku ove skulpture i značenje akademski kipar Mate Turić, diljem svijeta poznat pod pseudonimom Mata CROata za portal sirokiBrijeg.info, a koja je bila njegov diplomski rad i oproštaj od završetka školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

No, Mata CROata nije bilo tko, jer izgleda sudbina je htjela da baš njegov rad bude taj koji će možda pokrenuti lavinu razmišljanja i promišljanja što se moglo, a nije se odradilo. Tko zna koliko je još izvrsnih umjetničkih djela studenata koji su studirali na ovoj Akademiji završilo uništeno, na otpadu ili nepoznatim lokacijama!?

Mlad dečko, samo 32. godine ima, a iza sebe bogatu karijeru na kojoj bi mnogi vrsni dugogodišnji umjetnici bili zavidni. Nije se ljutio na nikoga s Akademije, ali nije mu bilo ni svejedno i nije mu bilo jasno kako je netko mogao tako olako uništiti nečiji trud i samo tako baciti u otpad.

mag. kipar. prof. Mate Turić – Mata CROata kratka biografija

Završio klesarsku školu na Braču za zvanje klesarski tehničar, te završio Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru i stekao zvanje Magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Jedan od rijetkih umjetnika u Svjetskoj povijesti koji ima prepoznatljive skulpture u kamenu, čak i onda kad mijenja teme.

-Jedan od najpoznatijih umjetnika u Jugoistočnoj Europi koji izrađuje unikatna, rukopisno prepoznatljiva i umjetnički snažna kamena jedra.

-U stalnoj je pratnji priznate kritičarke Branke Hlevnjak, koja ga je i osobno javno proglasila mladim umjetnikom 2015. godine u Hrvatskoj.

-Artists On Globe mu dodjeljuje nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu.

-Portal Akademija Art ga predstavlja kao kipara koji je ispred svog vremena.

-U 29-oj godini ostvario preko 30 samostalnih izložbi u kamenu, najčešće izlaže kamene jedrenjake, te u novijoj fazi počinje izlagati i ribe.

-Mata CROata oprostoruje reljef ističući jak simbolizam, s malo postiže puno i ostaje rukopisno prepoznatljiv, što je danas Svjetski trend svih velikih korporacija, koje žele svesti cijelu svoju tvrtku na jedinstveni prepoznatljivi logo.

-Jedini mladi umjetnik u Hrvatskoj koji je ostvario preko 10 samostalnih izložbi u nepunih godinu dana.

Biografija kako smo već kazali na kojoj bi mnogi vrsni dugogodišnji umjetnici bili zavidni. Brojne pozitivne kritike od starijih stručnjaka koje jednostavno ne možemo napisati u par redaka, a možete sve i više od toga napisanog o samom ovom akademskom umjetniku pronaći na njegovoj web stranici – matacroata.com

A mi se vratimo na priču njegovog diplomskog rada i uništenoj skulpture “majke koja moli i kleči”, a koja je jedno vrijeme krasila ALU Široki Brijeg sve donedavno kada ju je sam autor koji je došao iz Hrvatske, točnije grada Vrbovca kraj Zagreba u posjetu Širokom Brijegu pronašao razbijenu na odlagalištu otpada dvorišta ALU Široki Brijeg.

Nekoliko tjedana nakon toga, prijatelji Mate CROate iz Širokog Brijega kontaktiraju portal SirokiBrijeg.info i govore nam što se dogodilo. Dobivamo sve dokumentirano te ubrzo uspostavljamo kontakt s autorom koji dolazi u Široki Brijeg kako bi obavili intervju i priču koja će vas zasigurno baciti na razmišljanje. Tko je “ukrao” kulturu Širokom Brijegu?

Dekan ALU Široki Brijeg Stjepan Skoko s kojim smo razgovarali oko ovog slučaja koji jednostavno nije imao puno riječi na sve to. Ponavljao je kako je to neki pravilnik ALU Široki Brijeg da se nakon nekog vremena skulpture njihovih studenata uklanjaju kao ne bi zauzimali prostor. Kako je kazao, pokušavali su kontaktirati lokalnu firmu iz Širokog Brijega koja se bavi kamenom da tu skulpturu odvezu, ali bezuspješno i ona je završila tamo gdje je završila.

Po mojom procjeni ima, a što sam mogao vidjeti na licu mjesta, ima tu još i starijh i uništenijih ili dotrajalih skulptura koje krase zaraslu Akademiju, ali one nisu uklonjene. Nešto tu netko “petlja”!

A i ta priča o tome da skulpture smetaju, očito je to da oslobode prostor za rast trave koja je zarasla Akademiju. Ako bi bilo više skulptura, možda bi Akademija izgledala manje zaraslo…

Tko zna koliko je još lijepih skulptura od drugih studenata završili “kako je završilo”, a Grad Široki Brijeg izgleda ima više prostora za nelegalna odlagališta otpada, nego za ova umjetnička djela studenata koji su se ovdje školovali. Isto kao što ste mogli kroz video prolog vidjeti i sama ALU Široki Brijeg koliko ima zaraslog, zapuštenog i devastiranog prostora u svom dvorištu koje ide kao ponoru umjesto da nam svima bude na ponos!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info