VIDEO: Kriminal Rudnika boksita u Širokom Brijegu na zavidnoj razini kojeg poštuje i mafija!

ŠIROKI BRIJEG – Iako primaju plaću, radnici Rudnika boksita u Širokom Brijegu su nezadovoljni.

Naime, umjesto da oni rade – gledaju kako privatnici iskopavaju rudu. Razlog tome su stare i neispravne mašine. No, Uprava preduzeća ne ulaže u novu opremu već puni džepove kooperantima.

Prema rješenju Općinskog suda u Širokom Brijegu, Ivici Soldi je izrečena kazna zatvora od dva mjeseca, uz uvjetnu kaznu od godinu dana. Vozio je rudu u neregistriranom kamionu. Kaže, nije imao izbora – ili će voziti ili dobiti otkaz.

“Uvijek su tu neke ucjene – ako nećeš raditi ići ćeš kući. I drugi radnici su vozili vozilo i voze ga i dan danas, neregistrirano”, priča Ivica.

Većina strojeva s kojima raspolaže javno poduzeće „Rudnici boksita“ su tehnički neispravni. Zbog toga su radnici sve manje angažirani na poslovima. Tek jedan bager u vlasništvu leži u dvorištu. No, umjesto ulaganja u novu opremu – uprava ovog poduzeća u vlasništvu Zapadnohercegovačke županije posao ugovara s privatnicima.

“Dva su naša auta i bager parkirani, a privatnik vadi rudu za nas”, ističe Milan Brekalo.

“Privatnici nam odnesoše novce. Treba uzeti kooperanta, ali samo ako mi ne možemo stići. Nemamo ništa svoje, a tolike novce plaćamo drugima. Ne možemo mi dugo ovako”, dodaje Žarko Nakić.

Oko četrdeset radnika strepe da će ovakvo poslovanje ugroziti isplatu plaća. Na njihove žalbe Uprava dosad nije reagirala. Ali jeste na dolazak ekipe FTV-a. Posljednji sastanak s radnicima – buran i uz puno galame – završio je mirnim odlaskom bez pristanka na izjave. Strojevi privatnika sa obližnjeg površinskog kopa brzo su uklonjeni.

“Od te sirovine možemo sebi stroj zaradit, da nam ostane za rad. Uprava samo odugovlači da riješi bogatstvo, a mi da ostanemo kao publika, da gledamo što kooperanti, privatnici rade”, zaključuje Zdravko Hrkać.

Radnici će, poručuju, ubuduće blokirati odvoz rude – žele spasiti svoja radna mjesta.

FTV.ba