Sedma, redovna sjednica Skupštine ŽZH održala se u utorak, 7. svibnja 2019. godine Širokom Brijegu.

Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji bila je u središtu pozornosti sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Predsjednik Skupštine u uvodnom dijelu je naglasio, koliko je on upoznat da je Županija Zapadnohercegovačka jedina u Federaciji koja će se očitovati na predmetni Nacrt Zakona u ostavljenom zakonskom roku, te da Županijska Skupština ne usvaja ovaj Nacrt Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, već ovom Odlukom nastoji na neki način stopirati donošenje Zakona u ovom obliku ulažući Amandmane na članke koji se izravno tiču Županije Zapadnohercegovačke njezinog suvereniteta i samostalnosti o odlučivanju.

Predsjednici braniteljskih udruga su zatražili pravo nazočnosti na sjednici Skupštine što je Kolegij Skupštine i podržao, a predsjednik Skupštine im je dozvolio obraćanje, na čemu su predsjednici braniteljskih Udruga u svom obraćanju posebno iskazali zahvalnost.

U ime Udruge razvojačenih branitelja HVO-a, nazočnima se obratio predsjednik udruge Vlado Marušić koji je istaknuo bitne stavke na koje branitelji žele utjecati, te je po njihovom mišljenu Nacrt Zakona diskriminirajući, protuustavan i ponižavajući za nekadašnje branitelje zbog više stavki te je pozvao nazočne da ga ne usvoje.

Predsjednik Udruge ‘Zaboravljeni branitelji’ Drago Grbavac je naglasio kako je prošle godine, u ovo vrijeme, donesen Nacrt Zakona o braniteljima, te je usvojen u Federalnom parlamentu i u Domu naroda. Smatra kako treba zatražiti od Federalnog ministarstva što je sa tim zakonom i gdje se sada nalazi taj materijal, koji je tada usuglašen s Udrugama. Drago Grbavac je u svom izlaganju iscrpno upoznao zastupnike o svim problemima sa kojim se susreće braniteljska populacija.

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda Ivan Damjanović je predložio Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koja je većinom glasova usvojena na sjednici Kluba Hrvatskog naroda.

Ministar branitelja Mladen Begić je detaljno istaknuo razloge donošenja ovakve Odluke, te upoznao prisutne o samom tijeku izrade Nacrta Zakona i vratio se u prošlost kada se prije godinu dana Skupština Županije Zapadnohercegovačke očitovala u vidu Odluke na tadašnji Prednacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Istaknuo je kako je ovo Federalni propis kojeg usvaja Federacija, a očitovanje Skupštine Županije Zapadnohercegovačke se izričito tiče dijela Zakona koje regulira prava branitelja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

U raspravu su se uključili i ostali zastupnici, iznijeli stavove svojih političkih opcija, te nakon zaključenja rasprave točka dnevnog reda je prihvaćena uz 6 glasova protiv.

SirokiBrijeg.info