“Nakon prvog pisma su me željeli ušutkati dvojica iz Mostara i jedan iz Čapljine. Napad na mene je trebao biti izvršen na Bistriku u parku, gdje redovno šetam oko 21 sat”, rekao je Josip Šimić, student teologije i političkih nauka.

Šimić je bio gost emisije Pressinga na N1 zajedno sa novinarom i aktivistom Almirom Panjetom, kulturologom Markom Šušnicom i političkim analitičarom Srđanom Puhalom.

Intenzivno piše pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, optužujući ga za kriminal i korupciju.

“Povod mog pisanja je knjiga pape Franje “Korupcija zlo našeg vremena”. U toj knjizi papa poručuje da grijeh čini i onaj koji podržava korupciju, tj. šuti”, rekao je Šimić koji u svojim pismima Dragana Čovića oslovljava sa “Poštovana naša korumpiranosti oslovljava”.

U email je dobio poruku da će ga “Sljedeći put pričestiti metkom”.

“Ja sam im odgovorio: “Amen.” Takve poruke, kaže, proslijedi u smeće i pogleda istini u oči.

Ne štedi ni katoličku crkvu u BiH i pravosudne institucije, za koje kaže da su zajedno sa Čovićem dio organiziranog lopovluka u zemlji.

“Pišem to na osnovu istine. Boje se da su njihova djela urađena u tami. Ja nisam protiv katoličke crkve. Kada udarite na političara on izvuče sintagmu: “Ja sam izabran voljom naroda, eno on udara na narod”. Tako je isto s crkvom, istakao je student teologije.

Papa Franjo je smijenio kardinala Bozanića sa najodgovornije funkcije crkve kod Hrvata.

“Crkva se ne može miješati sa politikom, ali nažalost da se s oltara propovijeda evanđelje, propovijeda se nacionalizam. Tridesetak kilometara od Sarajeva župnik je rekao ko god ne glasa za HDZ neka ne dolazi na Svetu misu. Šta dalje reći?”, upitao je gost Pressinga.

Na pitanje zašto je stav da je čovjek izdajnik ako kritizira “svog”, Šimić je odgovorio: “Nisam protiv svoga naroda, ja sam protiv čovjeka koji 15 godina pljačka hrvatski narod. Ne raspravljam s ljudima koji su me proglasili izdajnikom.”

One je naglasio da niti u jednom trenutku ne udara na svoj hrvatski narod.

“Samo ukazujem na osobu koja je trala hrvatski i bošnjački narod, a sarađivala sa Srbima. Dragan Čović je i dan danas pobornik velikosrpske ideologije. Zahvaljujući Srbima Dragan Čović je danas ono što jeste”, kazao je Šimić.

Kao primjer tome je naveo avione koji su granatirali Vukovar, a zatim slijetali u mostarski “Sokol” na oporavak. Čović je tada bio direktor Sokola.

“Čudi me što RH, katolička crkva i obitelji podrška Čoviću koji je prije rata i za vrijeme rata bio palica u rukama njihovih zlotvora. On je ustanovio da je isplativije biti Hrvat i katolik, pa je prešao iz jedne u drugu vodu”, izjavio je Šimić.

Josip Šimić je rekao da ne radi ni za koga osim za narod da bi mu bilo bolje.

U dijelu FBiH gdje su Bošnjaci većina će reći da su samo SDA-ovci pravi Bošnjaci, HDZ-ovci pravi Hrvati, a SNSD-ovci pravi Srbi.

“Postoji katolička crkva Kristova i katolička crkva Čovića. Ako ne želite biti diskriminirani i želite imati posao, trebate ući u ovu drugu crkvu i s oltara propagirati HDZ.”

Dokumenti o kriminalu su nestali na putu između državnog i županijskog Tužiteljstva, a Šimić tvrdi da upravo on ima originalne dokaze.

“Kada je osuđen 2006. godine na pet godina zatvora, 2007. godine je uložio žalbu i cijeli slučaj upućen na sarajevski županijski nivo. U toku dvogodišnjeg prijenosa svi dokazi su nestali. Kad se uzme u obzir da je Milorad Barašin bio višegodišnji tužitelj u Livnu, a Borjana Krišto je iz Livna u dobrim odnosima s Barašinom, a u intimnim s Draganom Čovićem. Čoviću nije bilo teško preko Borjane da nagovori Barašina da izgubi dokaze.”

Šimić je za kraj Pressinga kazao da je sve jednostavno korumpirano, od Tužiteljstva do policije. “Dva slučaja sam prijavio policiji, nikada se nisu očitovali. I dalje ću biti zviždač, a jedini način da me ušutkaju je metak.” – prenosi N1.

SirokiBrijeg.info