Home Vijesti Politika VIDEO: Jelić u Bujici potvrdio kako ne priznaje presudu Praljku, nema spomena o odgovornosti hrvatskih predstavnika u BiH

VIDEO: Jelić u Bujici potvrdio kako ne priznaje presudu Praljku, nema spomena o odgovornosti hrvatskih predstavnika u BiH

0
VIDEO: Jelić u Bujici potvrdio kako ne priznaje presudu Praljku, nema spomena o odgovornosti hrvatskih predstavnika u BiH

Presuda hrvatskim uznicima iz Herceg-Bosne nije ni pravedna ni pravična i pokazala je da Haaškom sudu nije ni do pomirenja, ni do mira, ni do pravedne istine – izjavio je u Bujici Z1 televizije general HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić.

S ovom presudom taj sud dokazao je još jednom da je nepravedan i njome želi falsificirati povijest. Žrtvu želi proglasiti agresorom, a agresora želi nagraditi i proglasiti ga žrtvom! Ne želim reći da zločina nije bilo, bilo ih je i za to odgovorni moraju odgovarati, ali isto tako odgovorno mogu reći da ova šestorka nije počinila ni jedan zločin, nije ga zapovjedila, nije ga organizirala i nije ga planirala – nastavio je Jelić.

U emisiji su po prvi puta na nekoj od hrvatskih televizija prikazana potresna svjedočanstva hrvatskih majki iz srednje Bosne čiji su sinovi i muževi ubijeni od strane pripadnika Armije BiH, za što je bošnjačko vodstvo znalo. Objavljena su i šokantna svjedočanstva logoraša muslimanskih logora, a o teškim zločinima Armije BiH svjedoči i ekskluzivni dokument objavljen u emisiji o napadu na Žepče koji govori da ‘sve ustaše treba hapsiti, u nemogućnosti odmah ubiti! Žene i djecu voditi u zatvor… Pobiti sve ranjene ustaše… Prikupiti ratni plijen – bijelu tehniku i zlato”… Naređenje Štaba Armije BiH s potpisom komandanta Drocić Narcisa od 20. lipnja 1993. godine, nosi oznake ‘vojna tajna’ i ‘strogo povjerljivo’, imao ga je i Haag, no zločinci nisu procesuirani…

PRALJKOV POTEZ – ČIN OSTAVLJENOG HRVATSKOG BRANITELJA

General Jelić je u Bujici poslao i jasnu poruku hrvatskom državnom vrhu koji je ublažio stavove nekoliko dana nakon presude: “Pitajte gospodina premijera i gospođu Predsjednicu zašto priznaju presudu?! Ponavljam – ja ne priznajem presudu! Za zločin u Stupnom Dolu već je ranije netko osuđen, a za to se sada ponovno sudilo šestorci – pa oni nisu imali nikakve veze s tim zločinom! I sada bi netko trebao priznati takvu presudu?!”

Prisjetio se lika i djela generala Praljka

“Ponosan sam što sam bio njegov prijatelj, on je bio moj suborac i ratni zapovjednik… Ovo je čin ostavljenog i zaboravljenog hrvatskog branitelja. Pokazalo se da sve vlade za vrijeme suđenja nisu bile uključene u procese i nisu pomogle obranama šestorke. Nisu pomogli ni hrvatski politički predstavnici u BiH! Praljak je napisao više od 20 knjiga, prevodio ih na engleski jezik, ali na te knjige, dokaze i sve činjenice na koje je ukazivao nitko nije reagirao,” bio je kategoričan Jelić, a voditelj je još jednom prozvao aktualnu ministricu kulture Ninu Obuljen koja je knjige generala Praljka proglasila ‘šundom’ još dok je bila državna tajnica, o čemu je Bujica već objavila dokumente. Jelić je i to komentirao: “Pa svi koji su mogli poduzeti određene korake i učiniti nešto dobro za generala, a to nisu učinili – danas se čude zašto je ovakva presuda!”

Bujanec je i u ovoj emisiji podsjetio na knjigu ‘Demokracije i diktature’ Vesne Pusić u kojoj je Hrvatsku na više mjesta nazvala agresorom, a ista knjiga bila joj je ‘referenca’ za kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a. U prošloj emisiji otkriveno je da je dokument u kojem je ta knjiga bila ‘referenca’ 2016. potpisao i Zoran Milanović, no istina je da su Pusićkinu kandidaturu prešutno podržali i na Pantovčaku i na Zrinjevcu!

“Licemjerje hrvatske politike je podržati osobu koja sve vrijeme govori o agresiji Hrvatske na BIH i koja uopće nije sudjelovala u stvaranju RH, a već 20 godina konstantno optužuje vlastitu Domovinu za agresiju na susjednu državu iznoseći laži i neistine,” rekao je Jelić, koji već godinama upozorava na katastrofalnu poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini na tribinama diljem Hrvatske, na kojima se govorilo i o teškim zločinima nad Hrvatima u BiH za koje nitko nije odgovarao, a koje su počinili muslimani.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

SirokiBrijeg.info