FOTO: Mili Marušić

Redovna sjednica Skupštine ŽZH, osma po redu, održana je ove srijede 29. svibnja, u Širokom Brijegu.

Osim priopćenje sa ove sjednice kojeg ste imali priliku pročitati na portalu SirokiBrijeg.info,…

Bilo je i nekoliko zanimljivih pitanja zastupnika prema ministru MUP-a ŽZH i predsjedniku Vlade ŽZH koja ćemo vam naknadno prikazati, sada Vam donosimo dvije Inicijative koje je uputila zastupnica Marija Lovrić.

Prva Inicijativa je bila za dodjelu naknade za majke 4 i više djece

“S obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, tj. F BiH, samoj Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje se iz godine u godinu smanjuje broj djece koja se upisuju u škole, potrebno je krenuti s provođenjem pronatalitetne politike.

Ovo je bitno iz razloga što se smanjuje broj razreda u osnovnim i srednjim školama, uzrok je ispisivanje djeca i odlazak u inozemstvo, kao i smanjenje broja rođene djece, a samim tim pojavljuje se i višak radne snage u navedenim ustanovama, a inače imamo problem s viškom kadra kad je u pitanju osnovno i srednje obrazovanje” – kazala je zastupnica Lovrić podnoseći inicijativu za pokretanje nacrta zakona za dodjelu naknade majkama sa 4 i više djece.

Zahtjevi bi se uputili Centru za socijalni rad, odnosno odobrenje bi išlo od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, a naravno potrebno je da Ministarstvo financija da svoju suglasnost, te da odredi visinu naknade, a da se pritom zadrži stabilnost proračuna. Vjerujući kako će ova inicijativa dati poticaj ljudima da ostaju na svojoj rodnoj grudi, da ne moraju tražiti izlaz iseljenjem, kao i da će ovo rezultirati povećanjem broja rođene djece.

Inicijativa druga je za nacrt zakona za status Roditelja njegovatelja i ili njegovatelj

“S obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, tj. Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje još nemamo rješenja po pitanju dobivanja statusa Roditelj njegovatelj i ili Njegovatelj, smatram da mi u Županiji Zapadnohercegovačkoj čim prije moramo krenuti s realizacijom navedenog zakona” kazala je Lovrić.

Ona je nacrt zakona za status Roditelja njegovatelja i ili njegovatelja obrazložila kao pravo na status roditelja njegovatelja možemo dodijeliti jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoji ili osobi s invaliditetom ukoliko je ta osoba potpuno ovisna o pomoći druge osobe, jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje pomoći, u potpunosti je nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, ukoliko ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih) zbog koji je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe.

Kazala je kako je nužno da ta osoba koja ima status Roditelja njegovatelja ili njegovatelja, treba imati za početak minimalnu naknadu s uplaćenim mirovinskim i zdravstveno osiguranje.

Zahtjevi za dodjeljivanje statusa Roditelja njegovatelja ili njegovatelja uputili bi se Centru za socijalni rad, a status bi trebao potvrditi Zavod za zdravstveno osiguranje ili druga institucija, koju Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi odredi.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info