Home Kultura Knjiga VIDEO: Hrvoje Mandić objavio dokumentarac o srednjovjekovnoj utvrdi Kruševac iznad Lištice

VIDEO: Hrvoje Mandić objavio dokumentarac o srednjovjekovnoj utvrdi Kruševac iznad Lištice

0
VIDEO: Hrvoje Mandić objavio dokumentarac o srednjovjekovnoj utvrdi Kruševac iznad Lištice

Mladi povjesničar Hrvoje Mandić ovih je dana objavio dokumentarni film o srednjovjekovnoj utvrdi Kruševac koja se nalazi neposredno iznad samog korita rijeke Lištice u Širokom Brijegu.

Ruševine srednjovjekovne utvrde se nalaze na brežuljku oko 80 metara relativne visine. Naziv spomenutog mjesta ostao je nepoznat. U usmenoj predaji utvrda je poznatija kao Gradina, Borak, Kraljičina kula, Stari grad…

Franjevci su se ponajviše bavili problematikom srednjovjekovnog Kruševca. Prvi put srednjovjekovnu utvrdu spominje fra Petar Bakula 1867. godine u svome Shematizmu kao ruševinu na brežuljku rijeke Lištice.

Iako je materijale za svoj redateljski prvijenac snimio još u srpnju i kolovozu 2007. godine, slijedom okolnosti i obveza dokumentarac je završio početkom ovog mjeseca.

Za sugovornike u dokumentarcu imao je povjesničara dr. sc. Tihomira Zovku, arheologa mr. sc. Tomislava Anđelića i, kako kaže, velikog prijatelja, domoljuba i nadasve intelektualca mr. sc. Radoslava Dodiga, koji je preminuo u lipnju prošle godine.

Mandić ističe kako je pokojnog mr. sc. Radoslava Dodiga zamolio za kratko izlaganje o srednjovjekovnoj utvrdi u Borku u srpnju 2007. godine tijekom snimanja postavki franjevačkog muzeja na Humcu. Iako je ovaj vrsni arheolog već tada bolovao od terminalne bolesti, pristao je biti dionikom Mandićeva filma.

”Bilo mi je vrijedno imati takvog sugovornika u dokumentarcu”, zapisao je Mandić u svome osvrtu na objavljeni dokumentarac, izrazivši zahvalu Bogu i svim dragim ljudima koji su imali sluha za ovaj njegov rad.

Ivan Kraljević / Bljesak.info