FOTO: MIli Marušić

Na 34. Sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega posebno je bilo zanimljivo izvješće Gradskog pravobraniteljstva za 2019. godinu. Po tom izvješću Grad je dužan tužiteljima po raznim osnovama isplatiti oko 1.300.000,00 KM. Na brojne anomalije upozorila je vijećnica Antonija Banožić, te otvoreno pozvala gradonačelnika na odgovornost.

“Analizom prvostupanjskih i drugostupanjskih presuda, te ovrha Grad je većinu parnica izgubio, te će u narednom periodu morati isplatiti tužitelje. Znači, zbog loših odluka Gradske uprave građani Širokog Brijega su ostali i bez značajnih projekata i bez milijun i tristo tisuća maraka koji su se mogli usmjeriti u bolji život žitelja ovog grada. Ovdje moram svakako istaknuti projekt pročistača gdje Široki Brijeg uz općinu Fojnica i Ljubuški potpisuje komercijalne ugovore sa španjolskom firmom Aizerta na ime potrebnog materijala i robe, a vezano za robni kredit Fonda za razvoj Vlade Španjolske. Tvrtka Azierta, bez da je išta od ugovorenog uradila, no uz predočenu dokumentaciju, uz svega dva mjeseca s kreditnog računa španjolske banke povlači 40 posto od ukupno odobrenih sredstava za općine. Više od dva milijuna eura uzimaju za avans, izradu projektne dokumentacije i prvu isporuku robe koja nikada nije došla do općina. Znači, Široki Brijeg uz druge dvije općine, vraća kredit za projekt koji nikada nije do kraja doveden. Slična stvar se može dogoditi i sa parnicom tvrtke Tempo Vranica Mostar koja tuži Grad za 386.000 Eura vezano za projekt Watson, gdje je Europska investicijska banka zaustavila proceduru za nabavu radova i usluga po međunarodnom pozivu za projektiranje i izgradnju uređaja za obradu troškova otpadnih voda naručitelja tada Općine Široki Brijeg” – navela je vijećnica Banožić te nastavila:

„Dalje, što se tiče ovrha, sukladno donijetim Rješenjima o ovrsi Grad je dužan isplatiti preko 300.000 KM, dok su s druge strane Gradu po Rješenjima o ovrsi dužni uplatiti tek nešto više od 5.000 KM. Kako god gledali ovo izvješće gradskog pravobraniteljstva ono nas upućuje na činjenicu da dio gradskog menadžmenta ne radi dobar posao, i da zbog toga ispaštaju građani. Novac koji su građani zaradili i koji je njima trebao biti raspodjeljen, baca se u vjetar. Zatezne kamate koje treba isplatiti često prelaze glavnicu. I nitko za to ne odgovara. Ja ovdje čak nema nekih zamjerki prema radu gradske pravobraniteljice, jer je teško obraniti neobranjivo. Gradska uprava očito svjesno srlja u određene sudske procese koje već u startu gubi. Pitam se bi li ovakvo srljali u sudske postupke da se radi o privatnom novcu, a ne novcu poreznih obveznika odnosno građana Širokog Brijega. Čak bi se ovdje u pojedinim predmetima dalo raspravljati postoje li elementi kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti ili pak nesavjesnog rada u službi.“ – istaknula je Antonija Banožić.

Gradonačelnik je pokušao ublažiti stanje i istaknuo je kako situacija nije ni približno loša kako to vijećnica Banožić prezentira javnosti, te da je on spreman i kazneno odgovarati ako treba. Nakon toga je vijećnica HRS-a replicirala gradonačelniku govoreći mu kako su brojke neumoljive i da je javnosti prezentirala samo izvješće pravobraniteljstva i podatke iz izvješća. A izvješće je porazno i ukazuje na nezakonitosti u radu menadžmenta Gradske uprave i samog gradonačelnika.

U ostalom, sami pogledajte i poslušajte:

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info