Na 33. Sjednici Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega došlo je zanimljive rasprave oko (ne)zakonitog poslovanja Javnog poduzeća Veterinarska stanica u 2019. godini. Javna je tajna da je to poduzeće u ogromnim problemima i da im je Porezna uprava blokirala račun.

Račun blokiran, hipoteka na nekretninama

-Već dugo nismo primili plaću, a doprinosi na plaće nisu uplaćeni od travnja 2014. godine. Zbog neplaćanja doprinosa na plaće, koje nismo ni imali došlo je do blokade računa veterinarske stanice, te prisline naplate na imovini, od strane porezne uprave Ljubuški. 22.02.2019. godine smo od porezne uprave Ljubuški dobili rješenje o registriranju hipoteke na nekretninama Veterinarske stanice radi duga za doprinose u iznosu od 38.003, 71 KM, koji će se stalno uvećavati zbog kamata do dana izmirenja porezne obveze. Ovaj dug smo prošle godine smanjili za nekih 7.000 maraka. – navodi se u izvješću o poslovanju JP Veterinarska za 2019. godinu.

Frizirano financijsko izvješće

Prema financijskom izvješću za 2019. godinu Veterinarska stanica je ukupno imala prihoda u visini 12.876,00 KM i rashoda u iznosu od 35.811,00 KM. Koliko god smo uporno pregledavali rashodovnu stranu proračuna, prethodno navedeni povrat od 7000 KM poreznoj upravi nismo pronašli. O financijskom poslovanju JP Veterinarska stanica na današnjoj sjednici je govorila vijećnica Antonija Banožić koja je upitala direktora te ustanove  od čega su vratili poreznoj upravi Ljubuški 7000 KM i zašto to nije evidentirano u rashodima, kao i zašto nije proknjižen dug od oko 30.000 KM po drugostupanjskoj presudi iz listopada 2019. za neuplatu plaća i doprinosa.

Prihodi se ostvaruju, a račun blokiran

Zatim je postavila pitanje kako Veterinarska stanica uopće ostvaruje prihode ako im je blokiran račun, jesu li uplate gotovinske ili žiralne, ako su gotovinske jesu li fiskalizirani? Na ove odgovore direktor Ivica Jurić nije imao odgovor, jer on, kako je naveo nije financijer, nego veterinar. Jurić zaboravlja da on direktor JP Veterinarska stanica i da predstavlja i zastupa to poduzeće, te bi stiga treba znati kako poduzeće funkcionira.

Ekonomist Kraljević brani nezakonito poslovanje

U obranu očito nezakonitog poslovanja JP Veterinarska stanica je stao i gradonačelnik Miro Kraljević, po struci ekonomist, koji je pozvao sve vijećnike da glasaju za usvajanje godišnjeg izvješća Veterinarske stanice, jer unatoč problemima (čitaj nezakonitom poslovanju) ima nekih pomaka u oporavku stočnog fonda.

Gradonačelnik ne poštuje sudske presude i zato nema subvencije Veterinarskoj stanici

Gradonačelnik je također istaknuo kako svjesno ne subvencioniraju to javno poduzeće jer bi na taj način subvencije završile na računima pojedinaca koji su tužili Veterinarsku stanicu. Zamislite obrazloženja, nadležni sud donese presudu koju gradonačelnik ne poštuje i zbog toga ne subvencionira JP Veterinarska stanica.

Predložena mućka oko promjene imena Veterinarska stanica

Vijećnik Kristijan Crnjac je, nećete vjerovati, predložio da se izvrši promjena imena Veterinarske stanice kako bi se izbjeglo plaćanje obveza poreznoj upravi Ljubuški po pravomoćnoj sudskoj presudi. Vijećnik koji predlaže malverzacije kako bi se izbjeglo plaćanje po pravomoćnoj sudskoj presudi?!

Izvješće usvojeno uz dva glasa protiv

Vijećnica Banožić, jedini glas razuma u ovoj raspravi, je potom pozvala sve vijećnike da glasaju protiv usvajanja izvješća JP Veterinarska za 2019. godinu jer je to izvješće dokaz nezakonitog poslovanja, a svaki put kada osnivač usvoji nezakonitost svog javnog poduzeća postupa nesavjesno. S druge strane vijećnica Banožić je pozvala sve nazočne da se hitno pronađe način kako bi se poslovanje Veterinarske stanice stavilo u zakonske okvire. Unatoč apelu izvješće o nezakonitom poslovanju JP Veterinarska stanica je usvojeno uz dva glasa protiv (Antonija Banožić i Josip Grbešić). Kako ekskluzivno doznajemo izvješće JP Veterinarska stanica za 2019. godinu bi se moglo naći i na stolu Županijskog tužiteljstva.

Kompletno izvješće za 2019. godinu Veterinarske stanice Široki Brijeg:

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info