VIDEO: Gradonačelnik Kraljević svojim govorom ostavio sve bez teksta!

“Zaposlenici naši, Vi ste temelj naše firme i sve što vam treba, od veće plaće, veće slobode, veće mogućnosti samostalnog rada i bez pritiska i ucjena…. sve ćemo vam to dati, jer bez vas ne bi bilo ni profita, ni luksuza za nas” – Tako bi nešto trebao zvučati govor pravog šefa jedne firme u Širokom Brijegu, ali na žalost malo tko će to doživjeti od 7461 zaposlenih građana Širokog Brijega u 2018. godini što je prezentirano na “Večeri s gospodarstvenicima” koja se održala 3. ožujka 2020. u Širokom Brijegu, dok je izgleda slučajno preskočena 2019. koja je bila prijelomna.

No, jedan od najznačajnijih govora koji je mnoge iznenadio na ovoj Večeri, bio je govor gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, a koji je uistinu imao što zanimljivo kazati svim okupljenima, i moramo priznati kazao puno novih riječi koje do sada kroz njegov dugogodišnji mandati nismo mogli čuti.

Osim brojnih pohvala, skrenuo je pozornost na problem s kojim se Grad Široki Brijeg ne može tako lako uhvatiti u “koštac”, a to je pratiti nagli razvoj pojedinih firmi!

A u gradonačelnikov riječima nema ništa čudno, kada znamo kako brojni “fosili” još povlače konce razvoja Širokog Brijega i pojedincima i njihovim najbližima je dobro. Određeni likovi smjestili su se ne samo na jednu nego na nekoliko pozicija i od svukuda “kapa” pomalo i ti ne preživljavaju, ti likovi uživaju, dok mlađi i obrazovani kadar ostaje po strani i slabo dobiva mogućnost da dokažu svoje znanje ne želeći biti nečiji “stranački kmet”, te bježe odavde jer nisu podobni i ne žele s tim “fosilima” uopće imati kontakta, a kamoli da s njima zajedno da preživljavaju jer žele osigurati svoj život, a uvjerenja smo kako će se oni vratiti kada vrijeme dođe i u drugim zemljama karijeru naprave.

A što se običnog radnog kadra tiče, istina je kako nije sve tako bajno ni krasno izvan Širokog Brijega ali jedno je sigurno da imaju redovnu plaću, redovno uplaćeno mirovinsko i zdravstveno, radnik se poštuje i ima slobodne dane, a ovdje teško da može to imati i plus još da preživljava. Tako da mnogi kontaju ako će već preživljavati onda će preživljavati sa stilom!

Definitivno je da nema ljepše ostati ovdje živjeti i raditi, ali činjenice je da kada prestane robovlasničko djelovanje brojnih “gospodarstvenika” Širokog Brijega koji su na sumnjive načine stekli svoju imovinu, a sada svoje frustracije i nepoznavanje mukotrpnog rada treniraju nad svojim zaposlenicima i kada sve to donekle stane. Mnogi će sigurno ostati ovdje pa makar i preživljavali!

Naravno, gradonačelnik Kraljević je puno toga zanimljivog između ostaloga kazao, iako ga je teško ponekada razumjeti, ali slušajući između redova, puno se toga može shvatiti kako neke stvari funkcioniraju ili ne funkcioniraju. Najviše ostaje nažao osim brojih hvaljenja, što nije bilo razgovora, prijedloga i iznošenja ideja među nazočnim gopodarstvernicima kako zadržati radnu snagu, a do tada slušat ćemo…

“Nigdje nema ljepše živjeti nego ovdje, iako taj razvijeni i bogati svijet nudi svega i svačega. I ako ćemo preživljavati, radije ću preživljavati ovdje u našem Širokom Brijegu, našoj Hercegovini, nego negdje po Frankfurtu, Münchenu i tako dalje” – poručio je gradonačelnik Kraljević na kraju svoga obraćanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info