VIDEO: Glineni golubovi II. – Druga OŠ Široki Brijeg

Druga Osnovna škola u Širokom Brijegu nalazi na Lisama, obrazuje preko 700 djece od 1. – 9. razreda.

Moderna zgrada koja je izgrađena 2013. godine. Škola u čiju je izgradnju uloženo više od 4 milijuna maraka, ali ima ozbiljan sigurnosni problem.

Taj problem je činjenica da se ista nalazi neposredno uz središnju prometnicu, Ulicu fra Didaka Buntića takozvanu žilu kucavicu Grada Širokog Brijega. Ovo je jedna od najprometnijih ulica u Gradu, a na nju se ispred škole spajaju još Ulica fra Dominika Mandića i Kvaternikova ulica.

Sigurno prijeći cestu na ovoj lokaciji predstavlja ozbiljan problem za školarce. Već su se događale prometne nezgode u kojima su učenici zadobivali tjelesne ozljede. Vozači rijetko poštuju pješačke prijelaze, a policija rijetko regulira promet pokraj ove škole. Tome smo bili svjedoci dok smo pet dana svakodnevno radili snimajući kadrove koje ćete vidjeti, i od kojih ćete se “naježiti”. Nisu u opasnosti sama djeca, u opasnosti su i brojni vozači i ostali pješaci!

Veliki odmor je zapravo pravi stres za djecu kada preko puta škole pretrčavaju iznimno opasnu prometnicu kako bi kupili sendvić i sok. Odmor traje 15 minuta, a dok oni odu sebi po hranu i vrate se, često im ostane manje od 5 minuta kako bi pojeli.

Bila je na početku jedna prostorija “kantina” gdje su učenici mogli na pauzi nešto prigrist, ali lobij, samovolja i pohlepa pojedinaca su to zatvorili. Djeca su ostavljena na milost i nemilost prometa i cijele škole da se snalaze kako znaju. Ravnatelj izgleda nije sposoban pobrinuti se da “kantina” ponovno zaživi, i potruditi se, pa iako svojom pozicijom, izboriti za sigurnost učenike i kako bi im smanjio dovođenje u rizične situacije.

U integriranoj strategiji Grada Širokog Brijega do kraja 2019. godine stoji da će biti završen kružni tok ispred Druge osnovne škole. Kao što ćete moći vidjeti, kružni tok nije ni započet. Činjenica je da Gradska uprava nije vodila računa o sigurnosnom aspektu prilikom izgradnje osnovne škole na Lisama. Stoga se moraju dok još nije kasno poduzeti određene sigurnosne mjere kako bi djeca bila što sigurnija.

Brojni roditelji, učenici, gradonačelnik i naši sugrađani, pričali su s lica mjesta pred našom kamerom uz voditeljicu Antoniju Banožić. Zabilježili smo scene od koji “jeze” kroz tijelo prođe kada se sagleda sveukupna situacija. A svi roditelji čija djeca pohađaju ovu školu neka se malo zamisle!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info