Zaboravite na jutarnja smrzavanja, i pola sata kraće spavanje jer je vani opet debelo ispod nule, i stakla na autima su zamrznuta pod ledom… Ovaj trik ne samo da će vam osigurati tople ruke i duži san, već će te imati i čista stakla dok ste rekli “prijestolonasljednikovičičinima”, pa i prije!

Metoda odleđivanja na koju smo našli na internetu navodno funkcionira iz prosto jednostavnog razloga, a to je zato što sve supstance koje se miješaju s vodom imaju puno nižu točku ledišta od vode, te se takva tekućina neće zamrznuti kada da pošpricate po vjetrobranskom staklu, kao što bi se to dogodilo s običnom vodom! (Toplu vodu nemojte nikako koristiti, za odleđivanje stakla, jer bi najvjerojatnije zbog prevelike razlike u temperaturi (a uslijed toga i do širenja materijala) došlo do pucanja stakla.

Dakle sve što trebate je pomiješati ove sastojke:

– 2/3 medicinskog alkohola (70%)
– 1/3 vode
– 1 velika žlica deterdženta za suđe

… te tako izmiješanu tekućinu pomoću špricaljke nanijeti na zaleđenu površinu koja će se gotovo momentalno otopiti (ovisno o temperaturi), puno bolja varijanta od mukotrpnog struganja, zar ne?

Ako ste jedan od onih koji više vole filozofiju “bolje spriječiti nego liječiti”, prevencije radi možete pokušati spriječiti nastajanje leda, uz pomoć još jednog jednostavnog trika, a za to vam je potrebna ta ista (ili još jedna) špricaljka za vodu u koju trebate pomiješati ove sastojke:

– 3/4 vinskog octa
– 1/4 vode

… tako spravljenu tekućinu (razvodnjenog octa) potrebno je samo pošpricati po staklima večer prije, te se led neće napraviti, ili će ga biti u znatno manjoj količini, pa bi vam ujutro opet trebalo biti znatno lakše prilikom čišćenja.

Ako se ne vidite kao DIY majstor oboružan sa špricaljkama, i mislite da takve scene sa špricaljkama pripadaju samo djeci u ljetnom razdoblju ili ste pak prevelik skeptik u “kemijanje” iz kućne radinosti, naša preporuka je da posegnete za profesionalnim proizvodima koje štite autostakla i sprječavaju njihovo smrzavanje, poput nano premaza koji možete aplicirati na svoja automobil u bilo kojem servisu Autostakla Laus.

Ono što nikako ne smijete!!!

1. Kao što smo već ranije spomenuli toplu vodu nemojte nikako koristiti, za odleđivanje stakla, jer bi zbog prevelike razlike u temperaturi (a uslijed toga i do širenja materijala) vjerojatno došlo do pucanja stakla!

2. Nikako nemojte pokušavati otvarati prozore ako su zaleđeni, iz razloga štop motorić za podizanje stakla nije predviđen za savladavanje tolikog otpora i vrlo vjerojatno će pregorjeti. Ovo što je napravio ovaj mladić je totalno glupo i nepromišljeno, te je imao sreće što je završio samo s ledom unutar automobila.

3. Nemojte izgubiti živce ma koliko vas frustrirao snijeg, led, hladnoća i gužva koja vas još čeka na putu do posla, i ostavite taj čekić u torbi s alatom (on ne služi za čišćenje ničega, a ponajmanje leda na autu)…

Automobili.hr