“Isus nosi križ preko Kalvarije do Golgote. Na Golgoti ga razapeše. Umro je da nas otkupi i spasi. S Golgote učenici ponesoše križ. Nose ga u svom srcu, i u svom propovijedanju život daše. Za Isusovim križom ljudi hode više od 2.000 godina. I mi ga slijedimo. Za njim hodimo. Njemu se klanjamo. Križ Ljubimo. Nosimo ga na svom tijelu, u svom srcu, u svom životu. Postavljen je u našim domovima, u crkvama, na grobovima, raskrižjima, vrhuncima i na zvonicima i na postajama” – govori u uvodnom govoru fra Vitomir Musa na 20. obljetnici Puta križa od mjesta Uzarići prema crkvi Uznesenja BDM na Brigu, na brdašcu jednom od najljepšem koje se prostire iznad Širokog Brijega.

Fra Vitomir u svom govoru prisjeća se svog nedavnog razgovora sa dr. fra Bazilijem Pandžićem koji je ušao u 101. g. života i u kojem mu između ostalog spominje kako razmišlja o ovoj 20. obljetnici i kako ne zna što bi narodu poručio za taj rođendan. Fra Bazilijan mu odgovara: “Reci im da nastave dalje”. “Nastavite onako kako se dogodilo 2. travnja 1999. godine” – poručuje fra Vitomir tisućama okupljenih vjernika ispred 14. postaje koja prikazuje “Isusov ukop”.

Nakon toga uslijedila je priča kako se za taj događaj počelo pripremati od blagdana Male Gospe 1998. godine. Pripremali su se djeca i stari, mladi i odrasli, učeni i neuku, svećenici i redovnice. Razgovaralo se kako postaviti 15 postaja, urediti okoliš, kako pripremiti molitveni program….

Dana 29.3.1999. postavljeni su hrastovi križevi koje je izradio Dragan Lovrić – Barikić, a dok je natpise postaja radio Pero Lovrić (Žarkov). Sutradan 30.3. Generalna proba na kojoj je odaziv bio odličan. Pripremljene su sve uloge za hod i svi su bili spremni da tog 2.travnja 1999. g. na Veliki Petak krenu pod sloganom “Hajdemo svi u Dom Gospodnji!”

Pokojni fra Zdenko Karačić, tadašnji gvardijan samostana blagoslivlja Procesijalni križ pred kojim je stajalo desetak staraca, veterana s križnog puta Blajburga 1945. godine, koji su preživjeli taj Križni put i vratili se svojim obiteljima, a koji su isto sada pokojni.

Fra Vitomir nosi Križ do izlaska iz crkve kojeg preuzima fra Jozo Zovko i nosi do prve postaje. Marina Nogalo i Terezija Lovrić predvode pjevanje na čelu s Božom Zovkom – Boletom vođom Prijatelja svetog Ante.

U mimohodu dugom 7200 metara od Crkve Uzarići do na Brijeg, održava se pet propovijedi na čast pet Isusovih rana, a koje su govorili gvardijan fra Zdenko Karačić, fra Jozo Zovko, fra Vitomir Musa, fra Vinko Kurevija i fra Dinko Grbavac, putem se pjeva pučki Gospin plač i moli krunica.

U nastavku ponuđenog video priloga poslušajte kompletnu priču o tome kako je sve to krenulo:

Ovom prilikom, svim čitateljima portala SirokiBrijeg.info, želimo Sretan i blagoslovljen Uskrs!

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO/FOTO: Tisuće vjernika na ovogodišnjem Putu križa od Uzarića do crkve na Brigu

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info