Fra Mario Knezović se u samom početku svoga podužega, ali itekako zanimljivoga i poučnoga monologa ogradio i od ovog i bilo kojeg drugog političkog projekta ustvrdivši da se uvijek rado odazove sličnim tribinama, pa je tako učinio i ovaj put, premda je naglasio kako ne želi da ga se svrstava u ovo ili bilo koje drugo političko “klupko”!

On je rekao kako je bijedno to što nekada nismo prvi spremni ispiti čašu, kalež, peharnik…

“Ako budemo očekivali da će cijeli život netko drugi tu čašu ispijati za nas, nismo se dostojni zvati mislećim ljudima”, rekao je Knezović i podsjetio na riječi velikog Dantea: “U trenucima moralne krize, one neutralne čeka najgori krug pakla”.

“Osjećam se nekad debilno kada moram iznova kao papagaj ponavljati ljudima kako mi kao Crkva imamo pravo progovarati jer nas oni iz bivšeg sustava žele vratiti u sakristiju. Večeras ovdje ponosno stojim i ne mogu miran ostati kod kuće kada imam podatak da je naša zemlja Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja na svijetu. Ja ako o tome ne progovorim, spadam u carinike koji o tome šute. Onog trenutka kada se oslobodimo straha, možemo misliti”, rekao je on.

“Jedan službeni dokument crkve jasno je rekao kako se svećenik mora zanimati za politiku, to bi ste vi prisutni trebali reći vašim svećenicima koji možda nisu ni pročitali taj dokument. Nas je medijska mašinerija uvjerila da je sablazno ako se svećenici bave politikom. Papa Ivan Pavao II. se bavio politikom kad je Republika Hrvatska međunarodno priznata, pitajte ministre u Hrvatskoj, tada se nitko nije bunio jer se svećenici bave politikom. Fra Jozo Zovko se bavio politikom, fra Slavko Barbarić se bavio politikom”, kaže Knezović.

Kompletan govor fra Maria Knezovića poslušajte u ponuđenom video prilogu:

SirokiBrijeg.info