U župnom listu kantona Aargau “Horizonte” (Pfarrblatt Aargau – Baden / Wettingen) koji u svakom broju na stranici 7 donosi priloge na jezicima vjernika imigranata pa tako i na hrvatskom jeziku, u broju 23 od 1. lipnja 2014., povodom oproštaja od misionara fra Ilije Šaravanje iz Hrvatske katoličke misije Aargau, objavljen je prilog pod naslovom “Zbogom, fra Ilija”

U nedjelju, 1. lipnja 2014. u 13 sati, fra Ilija u crkvi sv. Petra i Pavla u Laurenzenvorstadt 80, u Aarau, proslavlja oproštajnu sv. misu i oproštaj sa svojim vjernicima, kojima je sigurno ostao u vrlo lijepom, i nezaboravnom sjećanju.

Tri godine prije toga, u župnom listu “Horizonte” od 31. srpnja 2011., autorica Marie-Christine Andres je na stranici 3 na njemačkom jeziku predstavila fra Iliju člankom “Ich bin ein Nomade” (Ja sam nomad), u kojem vidimo da je tijekom godine imao preko 200 sv. misa, 60 krštenja, 80 krizmi, 30 vjenčanja, daleko više nego 700 posjeta bolesnicima, obiteljima i zatvorenicima i ne samo to, nego u cijelom kantonu daje poduku u vjeronauku za tridesetak grupa i poduku za prvu svetu pričest i za krizmu te aktivno sudjeluje u proslavama sv. Nikole i Majčinog dana – vjerojatno bi se dalo nabrojati još toga, a što je prenio tada portal Croatia.ch.

Fra Ilija Šaravanja rođen je 1949. godine u širokobriješkom selu Crnač a njegovo prvo službovanje bilo je u Mostaru, a nakon par godina odlazi u Švicarsku, gdje kao misionar provodi 40 godina. Prvi je voditelj Hrvatske katoličke misije u švicarskom Aargauu od 1. siječnja 1995. godine do 1. lipnja 2014. godine, kada se vraća u svoj Široki Brijeg.

U nedjelju, 10. ožujka 2019. godine u 71. godini života fra Ilija nas napušta, i za sobom ostavlja neizbrisiv trag poput pravog franjevca koji je tako u 52. godine redovništva i 44. godine svećeništva proveo.

Dva dana kasnije, sveta misa zadušnica koju je predvodio provincijal fra Miljenko Šteko provincijal Hercegovačke franjevačke provincije uz koncelebraciju brojnih svećenika u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, uz mnoštvo širokobriježana i vjernika iz drugih krajeva koji su došli iskazati mu posljednju počast, te ispratiti od crkve na Brijegu do posljednjeg počivališta na groblju Mekovac.

Koliko je fra Ilija bio poštivan, i koliko je značio, govorila su njegova djela, kao i njegova braća franjevci.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info