FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Simbolično u 11:38 sati, ovog četvrta na Trgu širokobrijeških žrtava kod Križa, Odbor za branitelje Grada Širokog Brijega položio je vjenac i zapalio svjeće u sjećanje na prvu godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka.

Od brojnih nazočnih koji su došli zapaliti svijeću, među njima bili su učenici I OŠ Široki Brijeg što je bilo doista lijepo za vidjeti. Iako je bilo planirano da dođu i učenici II OŠ Široki Brijeg, to se nije dogodilo jer je u “zadnji tren” došlo do promjene “u mišljenjma, tako da nisu mogli nazočiti.

Prisjetimo se kako je suđenje počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija 29.11.2017. godine u Haagu je potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

Nakon toga general Praljak se ustao sa stolice i kazao: “Suče, Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je i popio nepoznat sadržaj iz bočice. Potom je sjeo i rekao da je popio otrov. Iako sudac Carmel Agius isprva nije reagirao, ubrzo je prekinuo sjednicu suda nakon što je urgirala Praljkova obrana. Nekoliko sati nakon toga, znamo što se dogodilo.

Hrvatski političari iz BiH i RH svo vrijeme su se “zdušno borili” da skinu ljagu s tih ljudi, a prvenstveno generala Slobodana Praljka. Tako da su im omogućili da se brane sami, kao i to da sami plaćaju odvjetnike. Doslovno rečeno, zbog svoju guzicu prodali su ih za “Judine škude”!

Prisjetimo se još i nekih drugih detalja, kako na komemoraciji Slobodanu Praljku u Zagrebu nije prisustvovao naš “Dragi vođa” i “dobročinitelj” lider HDZ-a BIH Dragan Čović, kao niti njegovi visokpozicionirani stranački drugari iz hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, koji su se nakon presude predstavljali veći domoljubi od bilo kojeg branitelja iz HVO-a i HV-a, a nekoliko dana nakon presude “ploču okrenuli”.

A razlog je vjerovatno bio taj što je njihovo “domoljublje dobilo po ušima” od europskih kolega što je kurir i europsko potrčkalo Andrej Plenković nekoliko dana nakon toga i to prenio Draganu Čoviću kada je naprasno banuo u Mostar pod krinkom “da smiri strasti ovdašnjeg naroda”, pa tako da su u nekoliko dana velike Rvatine prešle put od neprihvaćanja do prihvaćanja haške presude.

Više se nitko od njih ne javlja, više nikoga od njih nije briga. Samo su ostala sjećanje i prisjećanja na čovjeka koji je to uistinu bio!

Prisjetimo se toga tužnog dana 29.11.2017. godine kada je krenulo spontano okupljanje u večernjim satima u Širokom Brijegu:

Napomenimo i to kako je za petak 30.listopada 2018. godina, s početkom u 9 sati, u restoranu “Kod Čolića” u Širokom Brijegu Odbor za branitelje Grada Širokog Brijega u suradnji sa Crvenim križem Široki Brijeg i djelatnicima SKB Mostar organizirao dobrovoljno darivanje krvi .

Na ovu humanu gestu pozvani su svi građani od 18 do 65 godina koji su u mogućnosti da podrže ovu akciju i da dođu darovati “kap koja život znači”.

Generale počivaj u miru božjem, neka ti je laka Hrvatska zemlja!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info