ŠIROKI BRIJEG – Svi smo već upoznati kako je legendarni igrač Hrvatske nogometne reprezentacije u društvu uglednog i istaknutog hrvatsko redatelja Jakova Selara prošli vikend pohodio stolni grad Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg, prezentirajući dokumentarni film “Moja voljena Hrvatska”.

Dokumentarni film koji govori o životu i igračkoj karijeri bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića od njegovih početaka pa sve do “pada” kojeg mu je priuštilo hrvatsko komunističko društvo, zbog starohrvatskog pozdrava “Za dom” ili možda zbog straha kojeg im je Josip Šimunić priuštio kad su vidjeli da postoji jedna osoba koja im može predstavljati smetnju u njihovom političkom naumu, tako da su odlučili uz pomoć korumpirane elite iz UEFA-e uništiti karijeru osobe koja je svojim sportskim i domoljubnim nastupima branila ponosno boje svoje zastave i Hrvatske.

Dolaskom u Široki Brijeg Josip Šimunić dočekan je od predstavnika Hercegovačkog nogometnog kluba Mladost koje je predvodio predsjednik Andro Hrkać, uz pratnju nekoliko mladih nogometaša i gdje je ponosno prihvatio da postane član ovog amaterskog nogometnog kluba, na čemu im se zahvalio i sa zadovoljstvom preuzeo Člansku iskaznicu s brojem 105, brojem koji ujedno i simbolično obiljevažava broj njegovih nastupa u dresu Hrvatske nogometne reprezentacije.

Nakon druženja s ekipom HNK Mladosti, uz pratnju redatelja Jakova Sedlara i Ivana Šunjića iz Udruge “Uvijek vjerni” uputio se prema Kinu “Borak” na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Moja voljena Hrvatska” koje je ujedno bilo i humanitarnog karaktera, jer je sam prihod od prodanih DVD-ova istoimenog filma išao Klinici za ginekologiju i porodiljstvo SKB-a Mostar.

Pred dolaskom u samo kino srdačno su dočekani od brojnih građana Širokog Brijega gdje su mnogi poželjeli popričati s legendarnim nogometašem i odati mu podršku za sav trud, kao i čestitati redatelju Sedlaru na izradi ovog filma.

josip šimunić 03042016 5

Kino na žalost polu popunjeno, iako se najavljivalo danima unaprijed za ovaj događaj, što žalosti kada znamo da su mnogi Širokobriježani srcem uvijek uz “vatrene”, kao i Josipa Šumunića koji je veliki humanitarac i prijatelj ovog grada. Oni koji nisu nazočili ovom događaju a imali su priliku, propustili su puno toga za vidjeti i čuti za razliku od ostalih posjetitelja kojima će ovaj trenutak ostati dugo u sjećanjima kada svi znamo da je ovo dio povijesti koje smo kroz “naše vrijeme” pratili preko malih ekrana.

Na samom početku programa nakon himne koju su izvele članice klape “Diva” i minute šutnje za sve poginule i umrle hrvatske domoljube, svim nazočnim obratili su se gradonačelnik Miro Kraljević, koji se zahvalio Jakovu i Josipu kao i navijačkoj skupini “Uvijek vjerni” na organizaciji ovog događaja, gdje je između ostalog ispričao i jednu anegdotu kako je sudjelovao u Milanu na utakmici Hrvatske nogometne reprezentacije, gdje se po prvi puta u životu osjećao ponosno atmosferom na stadionu i slušajući hrvatske pjesme, ali kada su neki huligani počeli raditi nerede osjećao kao da da ide u “logor” pošto su ih policajci izvodi sa stadiona što mu nije bilo drago (više u video prilogu).

josip šimunić 03042016 11

Redatelj Jakov Sedlar prezentirao je radi čega je napravio ovaj film i da se pokaže javnosti “drugu stranu medalje” a ne onu koju nameću neke strukture i to kao da film nije propagandni nego samo iznošenje istine za Josipa Šumunića koji zaslužuje još mnogo filmova.

Na početku svog govora Josip Šimunić se svima zahvalio na dolasku, a pogotovo Jakovu Sedlaru koji mu je dao inspiraciju i snagu da izdrži trenutke kroz koje je prolazio.

“Ja sam oduvijek želio igrati za Hrvatsku, i ja sam to evo 105 puta uspio, najljepši osjećaj kao sportaša je igrati za svoju državu” – kazao je u svom obraćanju Josip Šimunić.

Prije početka dokumentarnog filma “Moja voljena Hrvatska” pušten je video spot Sinova Hercegovine “Hercegovac za Hrvatsku diše” koju je i legendarni Joe ponosno pjevušio, da bi nakon toga uslijedio film o nogometnoj legendi koji su svi gledali sa zadovoljstvom i ogorčenjem prema onome što su mu priuštili pojedinci da unište njegovu dugogodišnju nogometnu karijeru, i na kraju film je pozdravljen aplauzima za Jakova Sedlara koji je dočarao sav taj trenutak dobrih i loših stvari, te iznošenjem istine o Josipu Šimuniću cjelokupnoj javnost.

Uslijedila su pitanja nazočnih gdje su Josip Šimunić i Jakov Sedlar na njih odgovarali. Između ostaloga, postoji li mogućnost da se ponovno vrati u Dinamo, da li bi ponovio pozdrav, koja će TV kuća imati “hrabrosti” prikazati ovaj film i još mnogo toga što ćete moći pogledati u ponuđenom video prilogu, što vam preporučujemo da pogledate do kraja jer se ima što za čuti u vidjeti.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info