VIDEO – FOTO: Političari nisu to tako zamišljali…

SARAJEVO – Zamislite samo kakva je muka natjerala ljude, koji su prije dvadesetak godina s puškom u ruci išli jedni na druge, da danas zajednički dolaze pred institucije svoje, ili ako hoćete države u kojoj žive (premda je garantirano njihova više nego bilo čija)?

I dolaze oni u Sarajevo u “izmješanom” sastavu kako bi poslali što snažniju poruku i aktualnom ministru branitelja Salki Bukvareviću, ali i cjelokupnoj kasti vladajućih, pa primjerice iz istog autobusa prijevoznika iz Širokog Brijega izlaze Hrvati Ljubuškog i Posušja, te Bošnjaci Mostara i Stoca! A koliko ih je samo jednih od drugih stradalo tijekom tih ratnih godina?

I ne samo da zajednički, svatko sa svojim obilježjima, prozivaju političku oligarhiju nego oni kasnije zajednički odlaze u sarajevske kafiće, buregdžinice, ćevabdžinice kako bi popili pivo, pojeli ćevape, porazgovarali se, kazali svatko o svojoj muci pokoju riječ…

FOTO: Mili Marušić
FOTO: Mili Marušić

Restorani? Ne, tamo ih nema. Tamo će Bukvarević, Novalić i njima slični. Za prosvjednike je uspjeh ako mogu izdvojiti koju marku i pojesti ćevape ili popiti pivo, jer kako smo se uvjerili na licu mjesta dosta njih će izvaditi paštetu i koricu kruha ili hljeba što su ponijeli od kuće i s time će preživjeti današnji dan. Tamo kući je ostalo tko zna koliko gladnih usta. Čuješ li me Salko? Znam da čuješ, jer sam se ovih dana uvjerio da nas itekako čitaš, a čitat ćeš nas još i bolje. Ne. Ne prijetim Salko. Ovo iz mene samo progovara ono što sam vidio i na licu mjesta proživio.

Vi ste se Salko osigurali ne samo za udobne restorane i fotelje, već i takve automobile, vikendice, ljubavnice i tko zna kakve sve blagodati. Ali ima i sirotinje u ovoj državi. I sve je više ima uvaženi naš ministre. Ne samo da ste sebe osigurali, već i svoju unučad, pa možda i praunučad. Izborile su se i “temeljne” i “krovne” udruge. Njima je politika osigurala i temelj i krov, jer su postali glasačka mašinerija vladajućih!

FOTO: Mili Marušić
FOTO: Mili Marušić

Oni su kupljeni. Ko kakve papuče na buvljaku. Ali oni koji su danas bili na prosvjedima, e njih nije tako lako moguće kupiti, jer da jeste davno bi vi to učinili. Ako ih je u snijegom i ledom okovano Sarajevo došlo između tri i pet tisuća, kako govore procjene većine relevantnih medija (samo je iz Travnika došlo 7 autobusa, pa neka FTV i njoj slični trube što hoće), zamislite koliko ih može doći, recimo za tjedan dana za ljepšeg vremena? Kako pred zgradu Vlade tako i po pitanju blokade M17 i graničnih prijelaza…

Istina, Salko Bukvarević je na sve spreman, pa se i danas “naoružao” silnim specijalcima unutar zgrade Vlade, te nešto manje van zidina najčuvanije zgrade u glavnom bh gradu, ali što ako i specijalci i policija u međuvremenu progledaju, pa svo ovo naoružanje i vodene šmrkove upere u kontra stranu? U Salku i njegovu ekipu?

U tom slučaju Salki i njegovima ne preostaje ništa drugo nego bijeg u Panamu ili Dominikansku Republiku. Ionako su im tamo tajni računi, a na računima ono što su pokrali svih ovih godina, a pokrali upravo od onih koji su ratovali da bi oni danas mogli krasti! Međutim, oni koji su početkom 90-tih bili spremni ratovati vjerujući u ispravnost svih svojih ideala, odnosno onima koji su ih “pucikali” jedne na druge, spremni su opet uzeti oružje u ruke, a ako se to kojim slučajem dogodi sumnjamo da će Salki pomoći svi oni specijalci i šmrkovi!

Ne možete više jedan narod okrećati protiv drugoga, jer kao što smo vidjeli danas momak iz Sarajeva postavlja zastavu Herceg-Bosne na jarbol ispred zgrade Vlade, dok pripadnik HVO-a postavlja odmah do zastavu Armije BiH. Ako ste pametni to vam je najbolja poruka.

Vjerojatno ste i danas priželjkivali da “zagužva” među pripadnicima dvaju konstitutivnih naroda, jer bi u konačnici to jedino vama išlo na ruku, ali kao što smo vidjeli branitelji su bili mirni i dostojanstveni. Dali su do znanja zašto je to pobjednička vojska iz vremena prošlog rata. Ne, nije tu bilo ratnih zločinaca, jer i njih ste osigurali. I oni su vaši.

Branitelji su bili onakvi kakvi nam političari već godinama nisu. No, ukoliko uvide da se s “prljavcima” ne može igrati drugačije nego “prljavo” onda ćemo dragi Salko, bojim se, tek imati rusvaj, iako ovi čestiti ljudi već godinama imaju i proživljavaju “rusvaj”!

P.s. Nemojte mi zamjeriti što sam ovoliko puta spomenuo u tekstu ime Salko, jer učinio sam to samo iz razloga da bih pokušao “pratiti” Federalnu televiziju i njihova izvješća s današnjeg okupljanja u Sarajevu.

Danijel Ivanković / Dnevno.ba