ŠIROKI BRIJEG – Kada firme iz Hercegovine izvode kojekakve radove po Širokom Brijegu, radovi na trasi od 500 metara traju mjesecima, pa čak i godinama!

U jutro kada na gradilište dođu oko 7 sati prvo da kavicu popiju, nakon toga počinju pripreme do nekih 10 sati, zatim lagana marenda do 10.30 sati, pa malo još odmora do 11 sati kada se počinje s laganim radom i raspoređivanjem materijala po gradilištu gdje rade dvojica, a njih 8 gleda njih kako oni to rade… Nakon toga vrijeme je ručka oko 13 sati, pa još malo odmora do 14 sati kada se ponovno kreće s radom gdje rade ona osmorica a dvojica koja su radila prvu smijenu nadgledaju njih i tako do 16 sati kada je već kraj radnog vremena i gradilište se napušta do novog radnog dana koji će proteći kao i svaki do sada.

farbanje1472016_8

A kada Bosanci iz Kreševa, koji rade za firmu “Buljan ceste”, dođu, to nestaje, to radi kao navijeno, a što smo svjedočili od ponedjeljka dok su bojali i još boje ogradu na Brigu. Nakon toga prelaze u centar Širokog Brijega kako bi još neke lokacije odradili.

Velike temperature im nisu stvarale nikakve probleme, kapu ili šešir na glavu i radi! Dok jedan boju miješa i priprema ostali su raspoređeni cijelom trasom i po redu – brušenje, krpanje rupa, bojanje…

Nitko ne dangubi, pa čak ni poslovođa kojem nije teško uzeti u ruke brusilicu ili štrcaljku sa bojom jer kako kaže, voli se osjećati korisno, a ne pametovati jer su svi već dovoljno iskusni u tom poslu, tako da svatko zna što mu je činiti i puno lakše, brže i kvalitetnije sve ide kada je ekipa uhodana.

Kako su nam kazali, oduševljeni su Širokim Brijegom kao gradom, ljudi su srdačni i pristupačni kao i vozači koji imaju strpljenja, jer svi vide kako se nešto korisno radi i kako se ne “dangubi”.

Iako je firma prije nekoliko godina već radila na uređenju i održavanju pojedinih radova u Širokom Brijegu zbog dugovanja od strane tadašnje Općine prema njima na neko vrijeme su prestali surađivati, ali novi Natječaj ih je ponovno vratio u naš Grad te se nadamo kako će svoj posao odraditi pošteno, kao što i sami radnici rade te da ih neće ponovno “preveslati” kao što su to napravili prema pojedinim firmama koje su “rovarile” ceste po Širokom Brijegu zadnjih godina…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info