ŠIROKI BRIJEG – Povodom otvaranja 17. Izdanja Mediteran Film Festivala – festivala dokumentarnog filma koji će ovu godinu trajati od 24. do 27. kolovoza, danas je u Širokom Brijegu održana press konferencija.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala govorili su Tomislav Topić, direktor festivala, Robert Bubalo, producent festivala, Misijana Brkić Milinković ispred HT Eroneta kao generalnog pokrovitelja, te Nikica Gilić član žirija u dugometražnoj konkurenciji.

mffnajava2382016_1

Na ovogodišnjem MFF-u, bit će prikazano oko četrdeset filmova, a direktor Tomislav Topić poseban naglasak stavio je na domaće autore i stvaralaštvo kojim se ovaj Festival i ponosi.

”Posljednjih desetak godina ovaj Festival je postao platforma za domaće autore i to je stvaralaštvo na koje smo ponosni. Oduvijek smo se trudili da ne budemo samo prikazivačka industrija, nego da kroz godinu nastojimo i stvarati filmove. Ovogodišnji program je izuzetno kvalitetan a po prvi puta idemo i s paralelnim projekcijama. Uvjeren sam da smo se dobro pripremili a nadamo se da će i vrijeme biti na našoj strani”, rekao je Topić i zaželio dobrodošlicu gostima kao i dobar provod na ovogodišnjem Festivalu.

mffnajava2382016_2

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta, koji je i ovu godinu osigurao bogate nagrade posjetiteljima Festivala, istaknula je kako se raduje činjenici da se Mediteran Film Festival može pohvaliti epitetom jednoga od najboljih na ovim prostorima.

”MFF je, po svojoj kvaliteti i prepoznatljivosti, već izašao daleko izvan granica BiH. Ovih nekoliko dana Široki Brijeg će tako biti – svijet u malome. Činjenica je da je među stvarateljima dokumentarnog filma, biti u konkurenciji na MFF-u – postala stvar prestiža. I to je ono što posebno raduje i čini ponosnim i HT Eronet, koji, kao partner, snažno podržava svaku novu inicijativu, projekt, ideju koji nastaju u sklopu MFF-a. A njih ne nedostaje’’, istaknula je Brkić Milinković.

mffnajava2382016_4

Nazočnim predstavnicima medija obratio se i Robert Bubalo, producent festivala, koji se osvrnuo na sam sadržaj ali i želje organizatora za potporom i financijskim iskorakom koji ovaj Festival i zaslužuje.

”Posljednje tri, četiri godine smo na stabilnoj razini, no normalna želja svih nas koji bi željeli da odskočimo, jeste i da dobijemo taj financijski iskorak koji i zaslužujemo. Kad se pogleda ono što mi uradimo s ovako malim proračunom, u kojem se vidi i multiplicira svaka uložena marka, te trud i način na koji se to sve radi, ovo ispadne jedna lijepa filmska fešta. No, bilo bi nam mnogo jednostavnije kad bi imali dodatnu podršku. Svakako, mislimo da će jednog dana i to biti. Svjetski brendovi se već lijepe za nas, kad bi uključili i lokalne, to bi bila savršena priča”, rekao je Bubalo i dodao kako ovaj Festival nisu nikad shvaćali kao isključivo ‘dovlačenje’ autora i prikazivanje filmova, nego kao i proizvodnju i edukaciju.

mffnajava2382016_6

”To je taj trolist stvari koje mi radimo na ovom Festivalu, i to se i primjeti, filmska industrija u Hercegovini raste”, istaknuo je producent Festivala i dodao kako će ovogodišnji sadržaj zasigurno zadovoljiti i onu zahtjevniju publiku.

Kvalitetu pograma potvrdio je i Nikica Gilić, istanuvši kako je selektor Festivala, Damir Čučić , napravio sjajan posao, te da vrhunski izbor filmova ‘pokriva’ čitav mediteranski bazen.

mffnajava2382016_5

”S jedne strane to je umjetnički doista promišljen izbor, dok s druge strane pokriva ono što po samom naslovu Festivala i treba biti pokriveno, čitav mediteranski bazen, sa svim političkim, društvenim, vjerskim, kulturnim i drugim problemima, sukobima i trendovima koji se tu događaju. Ovo je, po ovogodišnjem izboru, neka vrsta ogledala čitavog mediteranskog bazena sa svim vezama s ostatkom svijeta”, rekao je Gilić.

mffnajava2382016_3

Novinarima su se predstavili i Zdenko Jurilj redatelj filma’Druga obitelj’, Nives Skoko Žanić zamjenica predsjednika Udruge fra Mladen Hrkać, Ivan i Stanko Čolak, autori filma ‘Petrin izbor’, Mario Ćužić i B.B.Clark autori filma ‘Rock’n Roll ludost’, Lucy Eagleson i Tyler Gunderson, voditelji MFF radionice, te redatelji filma ‘Na papiru’ nastalog na ovogodišnjim radionicama, Barbara i Tvrtko Bubalo.

mffnajava2382016_7

Ovogodišnji Mediteran FF, počet će u srijedu 24. kolovoza projekcijom ‘Turizma’, hrvatskog redatelja Tonćija Gaćine, filma iz konkurencije u kojoj će sveukupno biti prikazana 22 dokumentarna filma, po jedanaest u dugometražnoj, odnosno kratkometražnoj selekciji.

Na ceremoniji otvaranja 24. kolovoza, bit će prikazan i film iz MFF radionice, dok program van konkurencije, prvi dan festivala,već od 17 sati otvaraju filmovi ‘Domaćih autora’.

Više informacija o programu 17. Mediteran Film Festivala potražite na službenim web (www.mff.ba) i Facebook (https://www.facebook.com/pages/MEDITERAN-FILM-FESTIVAL/232548856759828) stranicama.

SirokiBrijeg.info