U petak, 11. kolovoza, u večernjim satima održana je manifestacija Večer folklora i kulturne baštine pod nazivom „Brijeg Široki slavno ti je ime“.

Manifestacija je održana prigodom obilježavanja Dana grada i blagdana Velike Gospe na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa).

Težište večeri bilo je posvećeno gangi, izvornoj pjesmi Hercegovine i Imotske Krajine, pjesmi s kojom se u ovim krajevima rađalo i živjelo a koja i danas u narodu živi kao tradicijska pjesma koju pjevaju mladi i stari.

Na manifestaciji je nastupilo 16 folklornih skupina s područja Širokog Brijega, Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Posušja, i Tomislavgrada, a na istoj se predstavilo izvorno narodno stvaralaštvo zapadne Hercegovine u pjesmi, plesu kao i tradicijska glazbala.

Od društava nastupali su KUD “Ganga” Široki Brijeg, HKUD „Brda“ Izbično, HKUD „Blaćani“ Biograci, KUD „Mokro“, HKUD „Vrila“ Župa Mostarski Gradac, HKUD „Sveta Ana“ Ljuti Dolac, HKUD „Crnač“ , HKUD “Sveti Ante“ Cim, HKUD „Sarajlije“ Tomislavgrad, HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna, HKUD „Donji Ograđenici“ Čitluk, Gangaši iz Dužica „Ćipa i ekipa“, Posuški gangaši „Vjeko Bašić i ekipa“, Ljubuški gangaši „Željko Keža i ekipa“, Posuški gangaši „Žaer i ekipa“, Rakitski gangaši „Jusić i ekipa“ i guslar Dario Ižić iz Klobuka.

FOTO: Mili Marušić

Posted by SirokiBrijeg.info on 12. kolovoza 2017

Organizatori manifestacije bili su Grad Široki Brijeg i KUD Ganga Široki Brijeg.

Kako je sve to izgledalo nakon što se ekipa sastala za stolom, pogledajte ili još bolje poslušajte:

Grad Široki Brijeg