ŠIROKI BRIJEG – Dok im se pojedini nadređeni druže u elitnim kafanama s elitom, natječu tko će više kriminala zataškati, gdje više love obrnuti i kako nad svojim podređenim što više love uštediti, najednom ko iz vedra neba dođe trenutak kada taj obični mali policajčić preko kojeg se “sve slama” odluči reći kako je dosta tog njihovog ponašanja i napokon se krene suprostavljati nepravdi.

Početkom svakog mjeseca (obično kada budu plaće) šef pošalje svoje podanike da pišu što više kazni kako bi napunili proračun da mogu trošiti na raznorazne gluposti, dok svojim djelatncima ne mogu priskrbiti ni uniforme, ni cipele, ni traku za obilježavanje očevida, da ne pričamo o fizičkoj spremi, a kamoli stručnim obrazovanjem i modernim usavršavanjem.

Brojna su namještanja u zapošljavanju, policajcima se duguju ogromni novci zbog zakidanja njihovih prava, a s druge strane se potkrada proračun. Mnogi kadrovi nisu osposobljeni da rješavaju bilo kakav slučaj, dok im šefovi i dalje ostaju na svojim pozicijama zaštićeni kao “Sibirski tigrovi”, dok nižerangirani policajci ispaštaju i trpe brojne kritike naroda, sve zbog pohlepe njima nadređenih.

policpros3011_13

No, izgleda kako je i tome došao kraj, pa su se djelatnici policije ŽZH odlučili suprostaviti takvom ponašanju, ne samo njihovim nadređenima, nego i ministarstvu i vlasti koja od njih pravi “volove”, i gdje su kroz mirni prosvjed pred zgradom Vlade ŽZH pokazali kako je i njima dosta nepravde i da ne žele više šutjeti, te kako će se boriti za svoja prava.

“Imaju rok do petka da prihvate naše zahtjeve, jer ukoliko nam se zahtjevi ne ispune od ponedjeljka slijedi procedura štrajka” – kazao je Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH.

“Muči nas unutarnje ustrojstvo MUP-a gdje se dogovaraju bolja radna mjesta za podobne, pa je kod nas zbog toga teško i prosvjedovati. Ministarstvo je puno toga obećavalo, ali ništa od obećanog nije ispunilo. Sada pokušavaju i dodatne pritiske na ljude napraviti, ali neće u tome uspjeti, a neće pošto imamo potporu dovoljnog broja ljudi” – dodao je Markota.

policpros3011_4

Markota je posebnu podršku zbog posljednjih zbivanja dao kolegama u Širokom Brijegu, ali i obitelji Soldo.

“Dajemo podršku našim kolegama ovdje u Širokom Brijegu koji trpe medijsku hajku i linč, ali oni ne rade nikakva zataškavanja. To rade na višim nivoima i zato im poručujem da tako više neće moći upravljati sa nama. Kolege drage iz Širokog Brijega mi smo sa vama, ali isto tako i sa obitelji Soldo i tražimo istinu za Solde” – poručio je Markota.

“Nemojte biti iznenađeni da u nadolazećim vremenima, prilikom dolaska na posao, na naslovnici novina zapazite svoje ime i premještaj na drugo radno mjesto ili čak odlazak u mirovinu. Mi nismo za komunikaciju putem medija, ali ovim putem pozivam i premijera i ministra i glavnog inspektora da obiđu sve uprave i pogledaju vozila s kojima spašavamo građane, jer kada ovih dana otvorite novine tamo ćete pročitati njihovo hvaljenje da su napravili uštede od milijun maraka, a vi kolege nemate ni obične medicinske rukavice ili maske koje ponekad dobijemo od naših prijatelja, djelatnika Doma zdravlja” – kazao je Željko Kolobarić pred okupljenim kolegama.

policpros3011_7

Prosvjednici kažu da su dotjerani na margine i da drugačije s nadređenima ne mogu komunicirati osim na ovaj način, a kako je počelo vjerojatno će toga biti sve više i više, smatraju oni. Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH dobio je podršku i kolega s federalne razine, te kako kako su na kraju kazali oni se nastavljaju boriti za jednakopravnost i poštivanje svih zakonskih normi.

Napomenimo i to na kraju kako nitko od predstavnika vlasti se nije udostojio izaći pred svoje ljude, pred svoje policajce… nisu imali sluha za te ljude koji bi se trebali brinuti o njihovoj i našoj sigurnosti. Zabranili su ili ucijenili policajce iz Posušja i Ljubuškog da dolaze na te prosvjede i da se zajednički bore za svoja prava, što je toliko tragikomično i žalosno, ali na sreću bilo ih je nekoliko iz te dvije općine koji nisu htjeli okrenuti leđa svojim kolegama u Širokom Brijegu i Grudama i na tome im svaka čast.

Nadamo se i vjerujemo kako će se izboriti za ono što im pripada, te kako će uskoro biti policajci svih nas građana koji će raditi svoj posao pošteno i odgovorno, kako za svoju, tako i za našu sigurnu budućnost.

Kako je sve to izgledalo pred zgradom Vlade ŽZH ove srijede, pogledajte u ponuđenom video prilogu:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info