ŠIROKI BRIJEG – Kako smo već pisali, jutros oko 8.30 sati došlo je do požara na području koje koristi JKP “Čistoća” za privremeno skladištenje otpada, koje se nalazi kraj magistralne ceste M6.1 Široki Brijeg – Mostar, točnije ispod Obilazne ceste u Širokom Brijegu uz tok rijeke Lištice gdje se nalazilo i veliko nelegalno odlagalište glomaznog i opasnog otpada koje je izgorilo u potpunosti.

Prema informacijama kojima raspolažemo, prvo su zapaljena dva velika željezna kontenjera u kojima se nalazio “kućni” otpad, da bi se nakon toga vatra proširila na veću površinu gdje se nalazio opasni glomazni otpad, a koji nije po riječima djelatnika deponiran od JKP “Čistoća”, nego su brojni sugrađani redovno koristili ovo područje kako bi svoj privatni otpad na tom području odlagali.

Iako je ulazak na sam “deponij” zatvoren ogradom s obiju strana, ona redovno bivaju uništene i iz dana u dan sve veće količine plastike, automobilskih guma, madraca, raznog građevinskog materijala, kemijskih proizvoda redovito bivaju nataloženi, a da pri tome svo vrijeme nitko ne reagira iako se sam deponij smeća i opasnog otpada nalazi uz samu rijeku Lišticu što je žalosno od svih institucija gradske vlasti, kao i od samih građana koji zloupotrebljavaju nebrigu lokalnih Institucija kojima je to posao da zaštite naš okoliš.

Oni pametnjakovići koji nisu uspjeli “razvaliti” ogradu, a koji nisu znali da postoji ulaz i s druge strane bacali su madrace, prozore i ostali otpad u omanju provaliju na ulazu kraj rampe što možete naravno vidjeti na priloženoj fotografiji.

Tko je zapalio ovo odlagalište, a sigurno se nije zapalilo sam od sebe i sa kojim ciljem ima pravo da uništava prirodu, zdravlje ljudi, sam tok rijeke Lištice koja sve više postaje jedna obična septička jama iz koje ribolovci redovito pecaju i jedu ribu koja se hrani otrovnim otpadom koji pliva u njoj!?

Zašto JKP Čistoća Široki Brijeg privremeno odlaže smeće na tu površinu, zašto Široki Brijeg, koji se naziva gradom nema adekvatna odlagališta izvan prirodnih bogatstava poput vode koja je osnovni sastojak bez koje se ne može živjeti, a mi koji tu besplatnu vodu i dar od prirode imamo, sustavno uništavamo i punimo privatne đžepove onim likovima koji nam našu običnu, prirodnu, izvorsku vodu pune u plastične boce i prodaju za novac.

Jeste li vi normalni, koji vam je kur…, što radite od Širokog Brijega, ta nije to nečija igračka pa da nitko više nakon nas neće nikada živjeti na ovom području, a i da neće, zar sve moramo uništiti?

Sreća da su vatrogasci brzo priskočili, po pozivu odmah u pomoć, te donekle držali ovaj požar pod kontrolom koliko je u njihovoj moći jer sa vozilom starim 40-ak godina i u koje stane više goriva nego vode teško da bi i oni išta mogli napraviti da se požar proširio na šumu ili okolna brda. A toliko vode oko tebe a ti bespomoćan. Koja bi samo to bila ironija! Ma i ovo je. Ionako je kod nas sve ironija.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info