VIDEO / FOTO: “DAN MEDA” održan po prvi puta u Širokom Brijegu

U organizaciji pčelarske udruga “Vrisak” iz Širokog Brijega, ove srijeda 20. prosinca prvi put je organizirana manifestacija pod nazivom „DAN MEDA u Širokom Brijegu“, koja se održala na Trgu Gojka Šuška.

Osim brojnih građana koji su posjetili ovu vrijednu manifestaciju i pri tome dali podršku da se i dalje održavaju i javnosti pobliže približe medni proizvodi naših vrijednih pčelara, mogli smo vidjeti i najmlađe posjetitelje iz jednog Dječjeg vrtića koji su imali bezbroj pitanja o medu i kako on nastaje, što su im stručno pojasnili sami proizvođači, a nakon toga ih počastili palaćinkama od meda i na poklon im uručili po jednu malu teglicu ovog najzdravijeg proizvoda, kako bi svako jutro kašikicom meda započeli svoj slatki dan.

Jedan od proizvođača meda, Berislav Draškić iz Širokog Brijega ponudio je jedan dio svojih proizvoda, kao na primjer kremu za dekubitus i hemeroide koju bi vrlo rado preporučili našim političarima. Koliko su proizvodi ovog starijeg pčelara dobri, potvrđuju i brojne nagrade za kvalitetu. Volio bi da se više ljudi bavi pčelarstvom i skrenuo pozornost kako svaki med nije kvalitetan koji je na tržištu i kojeg je jako puno kao takvog te da prije kupovine se dobro raspitaju, a ne da kupuju med i medne proizvode od svakog uličnog prodavača jer je većina takvog krivotvoreno.

Predstavnici Udruge pčelara “Vrisak” iz Širokog Brijega koja je organizator ovog sureta kazali su nam kako su zadovoljni na ovoj svojoj prvoj prezentaviji u svom gradu, te se nadaju kako će već iduće godine biti još masovniji odaziv kao i to da imaju za cilj održavanja ovakve manifestacije koja će postati tradicionalna i prepoznatiljiva. Udruga trenutno broji oko 65 članova, imaju oko 5 000 košnica i nekoliko profesionalnih pčelara koji se samo s time bave i od toga isključivo žive.

Ova 2017. godina je jedna od najlošijih u posljednjih 50 godina što se tiče pčelarstva. Iako je godina loša, pravi med se i dalje može nabaviti ali preporučju da se med isključivo nabavlja od samih pčelara, a ne od “medara” onako napamet, kazali su nam iz Udruge pčelara “Vrisak”, kao i savjet kako prepoznati pravi od lažnog meda, što možete čuti u našem video prilogu.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je nedavno nazočio jednom druženju gdje je bila tema o medu ostao iznenađen koliko tu treba struke i nauke kako bi se dobio jedan ovakav proizvod. Kako je kazao, mi znamo šta ima na policama trgovina, ne gledamo tko je proizveo, ni odakle je proizvod, ali ovo je ono što treba propagirati je domaće s obzirom da ima svega i svačega što uvozimo. Ovakve stvari treba podržavati i dati im potporu. Gradonačelnik nam je otkrio kako nije neki ljubitelj meda, ali ipak voli ga ponekad popiti uz čaj.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info