FOTO: Mili Marušić

Trinaesti slučaj zaraze korona virusom u Širokom Brijegu otvorio je najvjerojatnije novi klaster u ovom gradu. Dok je dvanaest zaraženih imalo direktni ili indirektni kontakt sa prvozaraženom osobom s područja Jara, trinaesta zaražena osoba s područja središta Širokog Brijega, preciznije Pecare, po dosadašnjim saznanjima, nije imala kontakata sa spomenutim zaraženim osobama.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o muškarcu srednjih godina kojem je pregledom u KBC Mostar utvrđena zaraza korona virusom. Nakon pregleda i testiranja isti je upućen kući u Široki Brijeg u samoizolaciju. No, kako biti u samoizolaciji kada živiš zajedno sa članovima svoje brojne obitelji u stanu prosječne veličine. O trinaestom slučaju zaraze korona virusom na današnjoj press konferenciji govorio je i ministar zdravstva Tomislav Pejić:

“Liječnici su nakon uzimanja anamneze i epidemiološkog izvida utvrdili da nema rizika za korona virus. Međutim kad su došli u Mostar na sveučilišnu kliničku bolnicu i također se to potvrdilo. S obzirom da je ta osoba plućni bolesnik, zbog ove cijele epidemiološke situacije, kako na nivou Županije tako i šire, ipak se napravili testiranje i potvrdila se korona virus. Liječnici su u KBC Mostar zaključili da ta osoba nema indikacije za hospitalizaciju, da se takav slučaj plućne bolesti može liječiti u kućnim uvjetima. Članovi obitelji su dobili obavijest da ta osoba ide u karantenu, kućnu izolaciju, a svi članovi obitelji će biti testirani. Ja kao liječnik smatram da su i ostali članovi obitelji zaraženi, tako da je to obiteljska karantena.” – izjavio je Pejić.

Ovdje jedino nije jasno zašto se zaražena osoba nije hospitalizirala dok se ne testiraju svi članovi obitelji sa kojima živi i zašto se unaprijed zaključuje da će svi članovi biti pozitivni. Također je bitno naglasiti da nemaju svi mogućnosti da budu u samoizolaciji odvojeni od ostalih članova obitelji. Kako doznajemo, epidemiolozi sačinjavaju popis osoba sa kojima je zaražena osoba bila u kontaktu, tako da će se popis osoba u samoizolaciji vrlo vjerojatno povećati.

Mili Marušić / SirokliBrijeg.info