FOTO: Mili Marušić

Nakon ranije održanog sastanka s izaslanstvom Udruge poslodavaca Federacije BiH te konferencije “Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja”, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, sastao se danas u Širokom Brijegu u prostorijama tvrtke Feal sa izaslanstvom Udruge poslodavaca Federacije BiH.

“Udruga poslodavaca FBiH u zadnje vrijeme bila je aktivna. Održali smo više sastanaka s predstavnicima vlasti. Mislim da se uspio pronaći neki zajednički interes kako bi se poboljšao ambijent za nove investitore i zapošljavanja te za povećanje plaća u realnom sektoru. Na politici je da to implementira kako bi zaživjelo u praksi. Mislim da će svima biti bolje te da će uslijediti povećanje plaća i životnog standarda i investicija“, rekao je vlasnik grudske “Violete” Petar Ćorluka novinarima je nakon sastanka.

-Trebamo stvoriti ambijent kako bi naši ljudi ostali ovdje i da potrebnim izmjenama stvorimo bazu da nema sive ekonomije, sivog tržišta, da sve ono što je u BiH prepoznato kao segment rada, bude dio našeg sustava. Ako to uspijemo, ja sam siguran da će tek onda ovi sastanci dobiti na težini. Mi smo u poziciji da devetog, desetog imamo Zastupnički dom i ja sam siguran da će tada sve početi, i onda ćemo imati trend rasterećenja gospodarstva. S druge strane moramo očuvati stabilnost kada je u pitanju proračun, naglasio je Čović nakon održanog sastanka.

Dragan Čović je ocijenio kako zajednički cilj svih razina vlasti i gospodarstvenika treba biti da mladi ne odlaze iz BiH, a to se, kako kaže, može ostvariti davanjem potpuno nove dimenzije vrijednosti rada.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je dijalog krenuo s gosp. Čovićem, predsjednikom HDZ-a, ali se intenzivna suradnja proširila i sa svim udrugama i tijelima vlasti. Ocijenio je kako se samo kroz dijalog može doći do nekog rješenja.

-S ovog sastanka su ključne tri stvari. Prva je da je dogovoren Zastupnički dom za sljedeći tjedan, mi smo pokušali da uredimo dvije stvari, Zakon o porezima na doprinose, Zakon o doprinosima dakle, da imamo garanciju smanjenja stopa doprinosa u narednim godinama u ovisnosti o primanjima. Prvi korak koji je napravljen je dobar signal, ali ipak trebamo vidjeti kroz Zakon to smanjenje kroz naredne četiri godine, naglasio je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

-Drugo je porez na dohodak koji uvodi oporezivanje dividende. Mi nemamo ništa protiv toga ali smatramo da se treba dobiti intervencija u porezu na dobit, tako da oni koji investiraju u firme, opremu, tehnologije i objekte da su oslobođeni toga poreza, a s druge strane ravnoteža bi bila ovaj porez na dividendu, kako bi se destimuliralo ovaj porez, uzimanje svježeg novca iz firmi, kazao je Smailbegović.

Treća stvar, vezana za sljedeći sastanak je izmjena zdravstvenog osiguranja, Zakona o zdravstvenom osiguranju gdje bi htjeli da uredimo bolovanje na jedan način, odnosno zloupotrebu bolovanja, mi stvarno imamo visok postotak bolovanja u odnosu na druge zemlje EU. Tu smo donjeli dvije osnovne mjere s 42 na 15 dana, a druga u FBiH da trošak liječenja na radu ide na teret poslodavca, bez obzira je li ozljeda nastala na poslu ili ne, zaključio je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

SirokiBrijeg.info