VIDEO: Dr. Joško Bandur – dobitnik nagrade općine Ljubuški za životno djelo

LJUBUŠKI – U ponedjeljak, 20.veljače 2017. godine, u svadbenom restoranu „Antonela“ održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški.

Nagradu općine Ljubuški za životno djelo i zlatni grb Općine Ljubuški, posthumno je dobio dr. med. Josip – Joško Bandur, specijalist internista, kardiolog, angiolog. U ime dr. Bandura nagradu i priznanje primila je njegova kćerka Silvana Bilić.

Dr. med. Josip-Joško Bandur zasigurno je jedan od Ljubušaka čija djela će se pamtiti. Živio je za svoje sumještane, nesebično im pomagao, uz stručnu liječničku pomoć često ih je liječio šalama, savjetima i razgovorima. Jer, što dušu može izliječiti bolje od smijeha. Znao je to Bandur, a znali su i njegovi pacijenti, koji su rado dolazili u njegovu ordinaciju. Zbog njegova iznimno velikog društvenog doprinosa, Općina Ljubuški je ove godine priznanje za životno djelo odlučila dodijeli upravo dr. Banduru.

Vijest o priznanju ga je oduševila, ali sudbina je htjela da mu ono bude dodijeljeno posthumno.

Dr. med. Josip-Joško Bandur jedan je od doajena primarne zdravstvene zaštite u Ljubuškom.

Ovaj spec. internist-kardiolog- angiolog, rođen je 20. studenog 1937.godine u Hrašljanima kod Ljubuškog. Nakon završenog pučkog školovanja i Gimnazije u Ljubuškom upisuje medicinski fakultet u Zagrebu koji uspješno završava, te se kao mladi liječnik zapošljava u Domu Zdravlja u Ljubuškom.

Iznimno cijeneći maksimalnu obrazovanost i znanje, nastavlja specijalističku naobrazbu koju uspješno sprovodi sakupljajući praksu na brojnim zagrebačkim klinikama. U Dom zdravlja Ljubuški vraća se kao specijalist s tri subspecijalizacije, te od srpnja 1981.godine vodi specijalistički kardiološki odjel sve do umirovljenja. Cijenjen ponajprije kao vrsni dijagnostičar i čovjek svjestan položene Hipokratove zakletve, dokazao je bezbroj puta da je pacijent uvijek na prvom mjestu.

Uz medicinu, njegova velika ljubav bila je i sport, a posebice nogomet kojeg je i sam trenirao. Dugi niz godina Bandur je obnašao dužnost glavnog liječnika i člana Uprave NK “ SLOGA „ u Ljubuškom.

Što privatno, što poslovno kroz razne simpozije proputovao je više kontinenata naglašavajući, kao veliki filantrop, iznimno bogatstvo koje čovjek stječe spoznavajući vrijednosti raznih kultura i običaja.

Tijekom domovinskog rata dao je doprinos radu i organizaciji sanitetske službe predstavljajući časno i odgovorno svoje zvanje i humanost.

Za vrijeme radnog vijeka ostavio je pečat svoga vremena. Uvijek je bio prijateljski raspoložen u bijeloj kuti ili bez nje.

Plijenio je osmijehom, lucidnim stavovima, iskričavošću, prijateljstvom. Liječio je jednako profesore, bankare, sudce, siromahe, seljake… U društvu je dominirao svojom pojavom, markantnošću, visinom i staloženošću. Uz to što ga pamte po točnim dijagnozama, njegovi pacijenti, ali i Ljubušanke i Ljubušaci koji ga znaju iz drugih sfera života rado pričaju o anegdotama vezanim uz ovog posebnog čovjeka, a njih je uistinu mnogo.

U privatnom životu dr. Bandur je bio oženjen i otac četvero djece, svi četvero također, s diplomama Sveušilišta u Zagrebu.

Isticao je ponos sa devetero unučadi kojima je svojim savjetima nastojao usaditi ljubav i prijateljski odnos prema svakom čovjeku.

Iako fizički više nije s nama, dr Bandur živi i živjet će dok je Ljubuškog i Ljubušaka. Jer ipak život mrtvih je u sjećanju živih…

Pogledajte film o Jošku Banduru koji je prikazan na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ljubuški.

Radio Ljubuški