Prije 175 godina malo širokobriješko selo Čerigaj postalo je povijesno mjesto Hercegovine.

Davne 1884. g . 16. Svibnja, dvanaest franjevaca zaputivši se iz Kreševa došli su na Čerigaj i tu su postavili kamen temeljac Hercegovačke franjevačke provincije. Stoga danas Čerigaj predstavlja kolijevku franjevačke provincije, i od tada sve je povijest o kojoj bi se mogle pisati pjesme, knjige, pa i snimati filmovi!

No nažalost kako to često kod nas hrvata biva, bitne stvari odu u zaborav.

Danas kada na to mjesto svratite ubrzo shvatite kako ono ne izgleda kako bi trebalo i kako zaslužuje da izgleda!

Stara crkva odnosno fratarska kuća je sređena i pretvorena u muzej. No dvorište, okoliš, pristupni putevi… su ostali nedovršeni i ne priliče objektu sa takvom vjerskom, povijesnom i kulturnom baštinom.

Ja kao gradski vijećnik inače potječem iz tog sela, i osjetio sam potrebu da Gradskom vijeću, gradonačelniku, javnosti pa i čelnicima samostana na Brijegu ukažem na stanje stare i nove crkve te da uputim molbu da se snage ujedine i pokrenu neke stvari kako bi se to promjeni, i da to malo mjesto zasja u sjaju kakvom zaslužuje biti svima nama na ponos…

Neka franjevci iz Brijega ne zaborave od kuda su došli i da budu svjesni činjenice da možda nebi bilo Brijega da nije bilo stare kuće na ČERIGAJU!!!

Gradska uprava se mora poduzeti da zaštiti svoje povijesno i kulturno dobro, a uz malo truda i promocije u javnosti ovaj sakralni objekat bi se lako mogao uključiti u program razvoja turizma u našoj županiji koji je ionako na niskim granama i potencijali su gotovo neiskorišteni.

Josip Pinjuh, vijećnik u Gradskom vijeću Široki Brijeg

U nastavku Vam donosimo Video sa 24. sjednice Gradskog vijeća Širokog Brijega u kojem vijećnik Josip Pinjuh traži nadležne da se pozabave crkvom u Čerigaju koja bi nam trebali biti svima na ponos, a ne samo kada se obilježava godišnjica gdje se vole uslikati kako su samo nazočili misi koja se održava pod suncobranom na kojem piše “Ožujsko pivo”, i gdje se montira trava na zajedničkoj slici franjevaca kako bi izgledalo ljepše!

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević podržao je tu inicijativu da se neke stvari promjene nabolje, jer ovo mjesto to zaslužuje.

Uostalom, pogledajte i poslušajte sami što su kazali i kako pomoći da ovo povijesno mjesto za Hercegovinu dobije izgled koji zaslužuje: 

SirokiBrijeg.info