Nedavno ste na portalu SirokiBrijeg.info imali priliku čitati priopćenje iz Ureda gradonačelnika Širokog Brijega kako je trenutno u tijeku projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području grada Širokog Brijega i prigradskih naselja.

Znači, miče se stare, a postavlja nova rasvjeta koja je definitivno promijenila vizualni noćni izgled cesta po Širokom Brijegu, što ste vjerojatno i zapazili. Nekom se sviđa, nekom ne, ali sve ima svoje pozitivne i loše stvari, pa tako i nova LED rasvjeta!

Kako je po projektu predviđeno, zamijenit će se 949 starih svjetiljki s novim energetski efikasnom LED rasvjetom koja će smanjiti trošak struje, a usput kada istekne joj period rada, ona će se ukloniti i zamijeniti novom u kompletu. Znači nema više mijenjanja sijalica koje su u ovom novom vremenu ekološki neprihvatljive i svako malo koje su radile kako “im ćikne”, svaka druga treća i konstantnog mijenjanja. Ove svjetiljke bi sada trebale raditi sve dok im je rok trajanja, a garancija je 5 godina.

Financiranje projekta snosi 50% ŽZH i 50% UNDP i Vlada Švedska, a koliko je ta cijena, nije navedeno. Ali u opisu istih stoji kako su fleksibilnije za razliku od starih koje su bile fiksne, te da nove svjetiljke omogućavaju promjenu kuta zakretanja svjetiljke prema podlozi. U estetskom pogledu nove svjetiljke su puno prihvatljivije od starih svjetiljki.

Osim što su prihvatljive, one imaju i još neku efikasnost, a koju su čast imali prvi isprobati mještani naselja Zorićevina u Širokom Brijegu.

Naime, cijelu noć u tom naselju do 7 sati u jutro je bio pravi mali disco show, bez glazbe kako ne bi smetala stanarima, ali svjetla i ambijent koja je priuštila nova svjetiljka koja je postavljena dan ranije je nešto što su danas mnogi prepričavali.

Istina, i stara svijetla su imala svoje trenutke svjetlosnih efekata, ali ovakvu vrstu i ovako na široko malo tko je mogao očekivati, a što će tek biti kada ih se više bude kvarilo nakon malo dužeg vremena i kada cijeli Široki Brijeg postane Disco “ludnica” i krenu partijanje na otvorenom, neće više biti potrebe ići za Posušje, Mostar ili Ljubuški kada imamo u svom kvartu i još pri tome besplatno, možeš svoje piće ponijeti koje trostruko jeftinije košta, a susjeda zamoliš da upali Radio Široki Brijeg i na balkon postavio radio.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info