FOTO: Mili Marušić

Ovog petka, u širokobriješkom kinu Borak predstavljena je knjiga pod nazivom “Demografske promjene i njihov odraz na naselja Županije Zapadnohercegovačke (1961. – 2011.)” autorice dr. sc. Jelice Galić.

Knjiga je ujedno i doktorski rad autorice i pokazuje veliku trud koji je u nju uložila, i kao takva nosi veliko značajno istraživanje za ovo područje koje je analizirala kroz razdoblje od pola stoljeća.

“Zanimao me oduvijek odnos čovjeka i prostora i njihova međusobna interakcija i međuovisnost. Ponudila sam svom puku demografsku sliku ŽZH pa neka može netko nastaviti gdje sam stala. Znači od 2011.g pa nadalje, kazala je za portal SirokiBrijeg.info, autorica knjige “Demografske promjene i njihov odraz na naselja Županije Zapadnohercegovačke (1961. – 2011.)” dr. sc. Jelice Galić.

Značajni rezultati istraživanja kroz razdoblje od 1961.g. – 2011.g urađeni su vrlo detaljno i gdje se između ostalog moglo uočiti što se sve kroz to vrijeme događalo, i kako je dolazilo do depopulizacije isključivo od mlađih osoba, posebno iz onih mjesta koja su udaljena od prometnica i općinskih središta.

Iseljavanja su započela 60-ih, a vrhunac doživljava 80-ih godina prošlog stoljeća. S vremenom poljodjelstvo je zamrlo kao i stočarstvo, što je također produkt migracijskih kretanja

Iz podataka koji su prikupljeni može se usporediti koliko je povećan broj stanovnika u općinskim središtima koja naglo rastu, a posebno Široki Brijeg i Posušje.

Sama knjiga predstavlja znanstvno djelo koje je napisano na osnovi terenskog istraživanja i prikupljanja podataka što daje posebnu vrijednost.

Što su o svemu tome rekli mr. sc. Ivan Jurilj, fra Vendelin Karačić i Ante Topić na predstavljanju knjige u Širokom Brijegu, poslušajte u nastavku.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info