Na današnji dan 1991. godine dogodilo se zaustavljanje tenkova JNA u Pologu između Mostara i Širokog Brijega.

Tada su Hrvati Širokog Brijega i drugih hercegovačkih mjesta zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Hrvatski civili tada su spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

JNA je tada tvrdila da se radi o “redovnoj vojnoj vježbi i manevru” no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu.

Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko.

Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve i više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog… i dr. Lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo oržati disciplinu među prosvjednicima.

Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone.

JNA je pokušala dostaviti jedinici bojne otrove i zaštitne maske za proboj barikade u konvoju koji je trebao dovesti hranu. Međutim taj pokušaj je propao. Širokobriješke su žene pripremile hranu i napitke za vojnike JNA, koji su tada bili uglavno ročnici iz raznih bivših republika tadašnje SFRJ.

Snaga razuma i hrabrost tada su pobijedili!!!

A, kako se ne bi adekvatno obilježili taj Dan sjećanja na zaustavljanje tenkova, kao i Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega u čemu sada nas preko političara i svjetskih “mešetara” drže kao “ovce u toru”, ipak, simbolično, i bez neke prevelike gužve ovog četvrtaka, 7. svibnja, održat će se mali svečani program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega i otkrivanje tenka T-55 na Pologu, istog onog koji je prije 29 godina tu zaustavljen.

Kako je u programu najavljeno, od 10:00 sati na Trg širokobrijeških žrtava održat će se polaganje vijenaca, paljenje svijeća za sve poginule branitelje, također, na trg će se iznijeti i zastave svih ratnih postrojbi, a žrtvama će se pokloniti predstavnici vlasti i braniteljskih udruga.

Istog dana za 17:30 sati, u mjestu Polog, na lokaciji zaustavljanja tenkova JNA na granici Širokog Brijega i Mostara, dana 7. svibnja 1991., simbolično će biti i otkrivanje tenka T-55 koji je nakon dugo godina “natezanja” pred Božić stigao, i postavljen kao spomen obilježje..

Žalosna ostaje samo činjenica kako na današnji dan tog iznimno važnog događaja za ovaj kraj i puno dalje, političari koji ne znaju di su bili te 91. ili se ne žele sjećati, sebi uzeli za pravo da je to “njihov” dan i time se hvale, a onih tisuće ponosnih ljudi nitko više ni ne zove na te događaje kako bi im zahvalili na tom nama ponosnom činu.

Predsjednik HDZ-a BiH, akademik dr. Dragan Čović koji je tada bio kao direktor proizvodnje VI Soko Mostar, sa svojim drugovima komunistima i antihrvatima potpisivao izvješća o borbenoj spremnosti zrakoplova JNA koji su kasnije raketirali brojne hrvatske gradove i općine i pri tome ubijali civile pa i one u Širokom Brijegu, kao što to i sada čine sa svojom političkom kastom.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info