ŠIROKI BRIJEG – Nakon sjednice gradskog vijeća Širokog Brijega održane 31.05., na temu izvješća o stanju sigurnosti u Širokom Brijegu za 2016. g. od strane P.U. Široki Brijeg za 2016., po izjavama u medijima gradskih čelnika dalo bi se zaključiti kako je izvješće „primjeno na znanje“ bez ijednog prigovora. To nije istina.

HRS je uputio službenim putem u gradskom vijeću prigovore na Izvješće o sigurnosti PU Široki Brijeg. U spomenutom izvješću, PU Široki Brijeg navodi kako su u Širokom Brijegu u 2016. godini evidentirana 2 (dva) kaznena djela: neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Imajući u vidu statističke pokazatelje nevladinog sektora (npr. Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru), ne samo da je zabilježen porast broja registriranih ovisnika u gradu Širokom Brijegu, nego je i dob ovisnika sve manja, tako da sve veći broj maloljetnika se registrira kao ovisnici. HRS je poslao službeni upit načelniku PU Široki Brijeg je li on smatra zadovoljavajućim ove rezultate suzbijanja zlouporabe opojnih sredstava? Jesu li uhićeni počinitelji ova 2 (dva) kaznena djela spomenuta u izvješću?

Također, u Širokom Brijegu se dogodilo više ozbiljnih kaznenih djela narušavanja stanja sigurnosti. Konkretno na Badnjak je upućena dojava o postavljenom eksplozivnom sredstvu u jednom od tržnih centara u Širokom Brijegu, dogodila se drska pljačka bankomata, razbojništvo u obiteljskoj kući na Trnu, pronalazak veći broj vozila otuđenih s područja HNŽ, te najveća pljačka u povijesti BiH: pljačka kombija na Dužicama. HRS je poslao službeni upit o tome da li su pronađeni počinitelji ovih kaznenih djela, ako nisu, u kojoj su fazi istrage?

Na kraju smo zatražili službeno mišljenje vodstva PU Široki Brijeg na navode ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača od 04.05. ove godine (Magazin „Start“) na temu pljačke na Dužicama. Citiramo: nisam mogao vjerovati da imamo takve profile kriminalaca u BiH, koji nimalo ne zaostaju sa pripadnicima kriminalne skupine „Zemunski klan“. U kojoj iole normalnoj zemlji na svijetu bi jedna ovakva izjava od strane jednog od najvećih policijskih dužnosnika u BiH prošla bez ikakve reakcije?!

Sva ova spomenuta djela se vode pod „nepoznatim počiniteljima“, pa smo ih s toga izdvojili u službenom upitu. Prema tome, izvješće o sigurnosti nije „primljeno na znanje“ bez prigovora. Tražimo informaciju o počiniteljima od strane nadležnih institucija, pa makar to bio ponovno hodajući okvir gola na školskom igralištu.

GO Hrvatske republikanske stranke Široki Brijeg