ŠIROKI BRIJEG – Centri civilnih inicijativa ovog su petka u Širokom Brijegu prezentirali svoje izvješće rada Vlade, te Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od prvih devet mjeseci tekuće godine.

Epilog je da je Vlada ŽZH zadržala poziciju Vlade sa uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada. Za prvih 9 mjeseci 2016. godine razmotrila je svega 166 mjera, dok se obim razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 330 do čak 1350.

Vlada ŽZH je, naime, u prvih 9 mjeseci 2016, održala svega 22 sjednice, što je za 14 sjednica manje od jednotjednog tempa, specifičnog za rad vlada i predviđenog Poslovikom o radu Vlade ŽZH. Pri tome, sa tek 7,5 mjera po sjednici, u prosjeku, Vlada ŽZH je jedina čija je učinkovitost ispod dvoznamenkastog broja. Usporedbe radi, Vlada Srednjobosanske županije, sa svega tri održane sjednice više od Vlade ŽZH, radeći tempom od 41,5 razmotrenih mjera po sjednici, razmotrila je preko 1000 mjera u promatranom razdoblju, odnosno 6 puta više od Vlade ŽZH.

Ističemo kako je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbii, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom, kojim je riješen višegodišnji problem isplate porodiljnjih naknada.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nije realiziralo niti jedan od 6 planiranih zakona, Ministarstvo gospodarstva niti jedan od 5 planiranih, Ministarstvo unutarnjih poslova niti jedan od 4 planirana, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi nije realiziralo jedini planirani zakon. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i športa nije realiziralo 2 od 4 planirana zakona.

Ministarstvo financija nije realiziralo 2 od 3 planirana zakona. A Ministarstvo hrvatskih branitelja iz domovinskog rata nije, u ovoj godini, uopće planiralo donošenje zakona. Samo je Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša realiziralo oba „svoja“ zakona iz Programa rada.

To jesamo jedan dio onoga što se sve radilo očo nijeradili u periodu od 1.1, do 30.9.2016. godine Vlada ŽZH, a dok cijelokupno izlaganje Vesne Milas i Ane Lučić iz CCI-ja možete pogledati u ponuđenom video prilog :

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info