ŠIROKI BRIJEG – Kao što smo najavili, i kao što ste zadnjih nekoliko dana upratili kroz priopćenja Udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Širokog Brijega te Županije Zapadnohercegovačke koji se protive biranju predstavnika UHD (Udruga Hrvatskih Dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata) po Mjesnim zajednicama, i što bi po njhovom mišljenju bilo direktno uplitanje politike u rješavanje pitanja tko je i koliko bio dragovoljac Domovinskog rata, te bi se po MZ postavljali podobni kadrovi koji bi onda na taj način izabirali rukovodstvo te udruge u Širokom Brijegu, odlučili smo posjetiti jedan takav skup i vidjeti što se dešava.

Posjetili smo jednu od “najkontroverznijih” Mjesnih zajednica u Širokom Brijegu, MZ Trn, koja broji preko 300 članova tj. branitelja u toj Udruzi, a što je žalosno na sam skup se odazvalo oko 30-ak branitelja iako su svi bili pozvani, što je već pobudilo sumnju u brojnost pravih branitelja s područja ove Mjesne zajednice.

Na naš upit gdje su ostali, odgovor je bio da neki iz zdravstvenih razloga, a drugi što se trenutno ne nalaze na području Širokog Brijega, nisu mogli nazočiti ovom sklupu što je opravdan i razumljiv razlog na jednu stranu, ali da ih je 300 u toj situaciji – to nam nije bilo razumljivo, no dobro, vjerojatno su imali dovoljan postotak glasova, kako bi mogli birati svoje predstavnike.

udmztrn12032016 5

Na samom početku nazočnima se obratio ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić koji je i sam stanovnik ovog mjesta, te je između ostalog kazao kako je razgovarao s brojnim braniteljima HVO-a na području BiH i RS-a i kako su svima “oči uperene” prema Širokom Brijegu, kako u političkom tako i u braniteljskom smislu, što predstavlja veliku ozbiljnost i odgovornost jer će se svi oni ravnati sa odlukama branitelja s ovog područja. Nadodao je puno zanimljivosti i prepreka koje čekaju brojne branitelje HVO-a, što ćete moći čuti u snimci.

Pohvalio je dosadašnji rad Udruge dragovoljaca HB podružnice Široki Brijeg, a dok oni nisu nešto pretjerano iznosili svoja djelovanja kroz proteklih 10-ak godina rada, a što ćemo vam mi u nedjelju (13.03.2016) predočiti preko portala SirokiBrijeg.info, u Izvješću o radu udruge u proteklom razdoblju. I nastojat ćemo s njima ovih dana napraviti intervju da pobliže pojasne svoj dosadašnji rad, kao i buduće planove jer je situacija sve gora prema pripadnicima HVO-a, od strane političke garniture iz Sarajeva u kojoj sudjeluju i hrvatski političari koji sve to prešutno odobravaju.

udmztrn12032016 6

Nama najzanimljivi trenutak koji se “odigrao” na ovom skupu je bio taj da je pravi i istinski branitelju Pero Musa podigao svoj glas i tražio da se svi malo uozbilje i da se razotkriju ako postoje oni koji nisu branitelji, a vode se u registru MZ Trn koji broji njih preko tristo i koji su članovi ove udruge kako bi se bacila “ljaga” sa pravih branitelja koji nisu zaslužili da ih se blati sa svih strana.

U potpunosti se slažemo s g. Musom i vjerujemo kako će se nešto pokrenuti po tom pitanju jer je svima više dosta tih lažnih branitelja koji sramote branitelje i vojsku HVO-a, dok neki još nemaju ni socijalnu ni zdravstvenu skrb, a kamoli zaposljenje od kada su se vratili s ratišta gdje su mnogi izgubili zdravlje, obitelji i nekoliko godina, ne sigurno kako bi netko nastavio uživati u luksuzu kao što je uživao u drugim državama dok su ti isti branitelji njih i njihova ognjišta branili, a sada se protiv njih pokreću brojni sudski procesi, smanjuju braniteljska prava, mirovine, skrb i iz dana u dan da strepe što će biti sutra?

Još jednom pozivamo sve istinske branitelje da izbace “sotonu” iz svojih redovo, jer ako ste imali onda mu.. imate ih i sada. A svi jako dobro znate da takvih likova među vama ima puno. Nećemo previše dužiti jer sigurno ovo nije kraj. Ovo je samo početak. Sada pogledajte video koji smo zabilježili na izboru za predstavnike MZ Trn, tko su oni i za koje se nadamo i vjerujemo kako će raditi svoj posao časno i pošteno, kao što su radili početkom 90-ih!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info