ŠIROKI BRIJEG – Grad Široki Brijeg prepun je glumaca koji misle kako su katolici, a pod okriljem zvjezdane noći pretvaraju se u bezosjećajne krvnike koji niti vide, niti osjećaju, niti žele znati kakav primjer pružaju novim generacijama koje dolaze.

Uništavanje prirode, izvorske čiste vode i sredine u kojoj žive samo su neki od mnogih polja na kojima pokazuju svoja glumačka umijeća zbog čega bi im pozavidio i Rade Šerbedžija, a dok svake nedjelje, neki i svakog dana, skrušeno u svojim crkvenim filijalama redovno pobožno slušaju Božje riječi koje ih uče kako živjeti u skladu s onim što im je od Boga dano.

Mase nelegalnih odlagališta smeća koje se nalaze po području grada Širokog Brijega, a koja truju tokove podzemnih voda, koju mi redovno konzumiramo, samo je jedan od problema s kojima se susrećemo, a što ćemo pobliže pojasniti i prezentirati javnosti narednih dana.

spasavanjepasakn1892016-2

Ovog puta donosimo jednu drugu priču, a ne manje važnu gdje ćemo pokazati bezosjećajnost pojedinaca iz Širokog Brijega, koji svoj ego ispunjavaju bezosjećajnosti prema drugim živim bićima.

Radnja ovog slučaja kojeg ćemo sada predstaviti odvija se na području MZ Knešpolje.

Osim brojnih nelegalnih odlagališta smeća koja će biti predstavljena i sa ovog područja, tu nailazimo i na slučaj bešćutnog pokušaja ubojstva domaćih životinja od strane pojedinaca koji su odlučili u najtežim mukama skončati im život.

No, ovog puta uz ljudsku suosjećajnost i pravi kršćanski svjetonazor nekoliko osoba, jedan od takvih pokušaja je spriječen, te su na vrijeme iz jedne od nekoliko ne zaštićenih jama na ovom području iz dubine od oko 25 metara na površinu izvučena četiri živa štenca koja su nekoliko dana u njoj proveli.

“Dok sam stajala kraj bankomata na Pecari prišla mi je jedna osoba i pitala jesam li ja ta koja sam prije izvlačila pse iz jame nad Knešpoljem? Potvrdno sam odgovorila, te mi je kazao kako je začuo kraj jedne od njih zapomaganje pasa i kazao kako se nekoliko njih nalazi u njoj i da je nemoguće se u spustiti te ih izvući van. Kontaktirala sam prijateljicu Ivanu te smo ubrzo zajedno otišle na mjesto događaja i imale smo što vidjeti. U jami koja je bila dosta duboka, a koja je bila već vidno popunjena smećem moglo se vidjeti nekoliko malih štenaca koji su zapomagali i pokušavali na sve moguće načine izaći iz te rupe. Ali to je bilo nemoguće izvesti bez stručnih osoba koje su osposobljene za akcije spašavanja iz nepristupačnih terena” – govori nam kroz razgovor naša sugovornica Lela.

spasavanjepasakn1892016-11

Hranu su im ubacivali u jamu kako bi preživjeli

“To je bilo strašo za gledati, a kamoli slušati zapomaganja. Na početku nismo znali što napraviti, otišle smo kućama po hranu i vodu kako bi im dali nešto da pojedu dok smislimo način kako ih izvući van. Dugo su bili u ovoj jami, a kako su preživjeli samo Bog zna. Nekoliko dana smo dolazile ovdje i ubacivali raznu hranu da prežive dok ih ne izvučemo.

S obzirom na situaciju i na to kako se radi o živim bićima moralo se brzo djelovati, tako da su Nela i Ivana kontaktirale svoje prijatelje iz Tomislavgrada koji su im i ranije pomagali oko izvlačenja pasa s te lokacije te je na teren nakon dva dana stigla ekipa Speleološkog društva “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada u sastavu tri hrabra člana – Miro Šumanović, Josip Marković i Anđa Radoš, koji su pregledali teren s površine te nakon toga pristupili izvlačenju štenaca na površinu što smo i zabilježili boraveći s njima u ovoj akciji spašavanja.

Nakon spuštanja u jamu i pripreme terena, uslijedilo je izvlačenje štenaca na površinu što je trajalo nekih pola sata. Trenutak kada su izvučeni van jame teško je opisati i objasniti, tako da vas nećemo s time opterećivati, nego u nastavku pogledajte video prilog od same pripreme pa do konačne slobode.

Kako nam je poznato na ovoj lokaciji postoji više od pet velikih jama. Nalaze se na u šumskom području i teško ih je uočiti. Ovakve jame ne savjesni i ne odgovorni građani masovno već duže vremena koriste za odlaganje smeća i potencija opasnog otpada. Po pričama mještana u nekima od njih se nalazi odbačeno vojno oružje i municija. Nisu zaštićene i mala greška bi mogla dovesti do ozbiljne nesreće. Ispod njih prolazi tok rijeke Crnašnice i opskrbljuje vodom brojne mještane Knešpolja. No, u svemu više u jednom od idućih tekstova!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info