FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Predstavljanje knjige “Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine” autora Ivice Šarca, održana je ove srijede, 26.lipnja u Širokom Brijegu, koji je ujedno i jedan od glavnih aktera tog jednog mračnog vremena povijesti ovoga područja.

Polu prazna kino dvorana Borak, bez i jednog nazočnog aktualnog političara i komunističkog pretka, pokazuje koliko korijeni komunizma još danas drže “pipke” u ovim krajevima, jer je izgleda mnogima od njih bilo nezgodno slušati o povijesti svojih predaka koji su činili straše zločine na području Širokog Brijega, tadašnje Lištice, a koji su dobrim dijelom u knjizi opisani, kao i imenovani neki od aktera sa ovih područja koji su u svemu tome sudjelovali.

Kao jedan od primjera netrepeljivosti i pokušaja, na neki način sabotiranja predstavljanja ove knjige, pokazuje nam primjer trganja i uništavanje plakata najave održavanja ovog događaja. Što još više podrgijava vatru, jer mnogi imaju razloga da se srame što su njihovi preci radili prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, pa su našli primitivan način iskaljavanja svoga gnjeva.

Naime, knjiga ima svoju autentičnost jer nastala je najvećim dijelom kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. – ožujak 1945.).

Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana.

Knjigu “Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine” osim autora prof. dr. sc. Ivice Šarca, predstaviti su i prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić.

Što su oni u kraćim crtama kazali, poslušajte u nastavku video priloga portala Dnevno.ba:

Mili Marušić / Dnevno.ba