FOTO: Mili Marušić

30.sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega bila bi uistinu dosadna da svi po naputku sve prihvaćaju, bez da pitanja postavlja, daju svoje prijedloge, sugestije, kritike kao da ti vijećnici su birani samo da bi grijali stolice nekih sat vremena jednom mjesečno i eto da se pojave.

Ali, sreća jedna od aktivnih skoro svaku sjednicu i koja pomrsi račune profesionalnim “grijačima stolica i dizača ruku” je vijećnica Antonija Banožić koja svojim istupima diže na noge i vijećnike koji su tu isključivo da sjede, jer oni nemaju potrebe nešto reći zato što oni to dogovore međusobno prije sjednice bez medija, bez da itko drugi čuje stav njihovih pojedinaca. Pojavi se tu od oporbe ponekad i vijećnik Kristijan Crnjac, nekad se javi i vijećnik Josip Pinjuh, a jedini od vladajuće elite ističe se Josip Kožul a što se ostalih tiče, tu su više reda radi.

No dobro, idemo na naše glavne aktere ove priče. A to su vijećnici Antonija Banožić, Josip Kožul i Predrag Naletilić, pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo.

Odlukom iz 2009.godine Porez na tvrtku ili naziv kojom sve pravne osobe plaćaju 1200 KM kada imaju istaknutu tvrtku ili naziv unutar područja koje obuhvaća Urbanistički plan Grada Širokog Brijega, odnosno 800 KM kada imaju istaknuto ime izvan područja Urbanističkog plana.

Sam proračun Grada Širokog Brijega se na godišnjoj razini od tih davanja puni sa 600.000 KM. Neke općine i gradovi su to prepoznali kao “nepotreban harač” i drastično smanjili, a neke i ukinule ta davanja kako bi potaknuli ljude da rade, a ne da im uzimaju gdje stignu.

Vijećnica Antonija Banožić je predložila ukidanje ovog nameta s ciljem poticanja malog i srednjeg poduzetništva te poticanja zaposlenja mladih. A što se moglo uvidjeti i na nedavnom Okruglom stolu kojeg je organizirala u Širokom Brijegu na temu “Tržište rada u odnosu na mlade”, gdje mladi glavne prepreke pri pokretanju vlastitog biznisa, osim loše političke atmosfere i komplicirane birokracije, ističu i prevelike namete.

Josip Kožul, zastupnik HDZ-a BiH, bojovnik s prve crte koji je jedan od aktivnijih u toj stranici i vijećnici, iako često ima što za reći, rijetko baci kritiku ali većinom to biva pohvaljivanje i obrana prozvanih u rukovodećem sektoru grada, pa tako je uz pohvalu na ovaj proračun koji je sve veći i po njemu se dobro živi u Širokom Brijegu i ima se, te brani ovaj “harač” i traži od vijećnice Banožić da odluči i navede kome s rashodovne strane uzeti taj novac ako se ukine ili smanji Porez na tvrtku.

Vijećnik Kožul izgleda kao da živi u nekom drugom svijetu i ne pada mu na pamet kako olakšati ljudima i firmama da rade i smanjiti im namete, nego još traži da se “nađe nova žrtva” jer će oni “popušiti” 600.000 KM i novac treba gomilati dok ga ima i ima od koga uzeti bez razmišljanja na posljedice tko će ga stvarati kasnije kada se iscrpi izvlačenje.

Predrag Naletilić, pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo je naveo da postoje olakšice u vidu 50 % manji iznos tog poreza za pravna lica koja se bave proizvodnom djelatnošću. Te da Banožić u svom navodu nije u pravu što to traži.

Nakon svega toga vijećnica Banožić “poklapa obojicu” odgovorima da s tim “olakšicama” iznos Poreza na tvrtku je najveći u našem gradu. Primjerice Općina Posušje je ukinula taj porez, a u gradu Mostaru je od 200- 300KM. Istaknula da na rashodovnoj strani transferi pojedincima su iznosili 1 161.700.00 KM te rebalansom proračuna povećani za još 387.350.00 KM. Značajan dio tog novca isplaćuje se nezaposlenima i socijalno ugroženima što je pokazatelj da u Širokom Brijegu sve više nezaposlenih i socijalno ugroženih građana. Kada bi se ukidanjem ovog nameta potaknulo mlade i nezaposlene na pokretanje vlastitog posla dugoročno gledajući ova rashodovna socijalna stavka bi se znatno umanjila i time prekrila taj deficit s prihodovne strane!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info