Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo VIDEO: Prije 16 godina veličanstveno obilježili 120. obljetnicu Duhanske stanice Ljubuški koja je kasnije spaljena i uništena!

VIDEO: Prije 16 godina veličanstveno obilježili 120. obljetnicu Duhanske stanice Ljubuški koja je kasnije spaljena i uništena!

0
VIDEO: Prije 16 godina veličanstveno obilježili 120. obljetnicu Duhanske stanice Ljubuški koja je kasnije spaljena i uništena!

LJUBUŠKI – U hotelu Bakus u Ljubuškom na današnji dan 2001. godine promovirana je nova cigareta tvornice duhana Sarajevo – Drina Super Lights i obilježena 120. obljetnica Duhanske stanice Ljubuški, najstarije u Hercegovini. U nazočnosti više od 250 uzvanika i gostiju novu cigaretu promovirali su čelnici tvornice duhana Sarajevo Šefik Lojo, Ismet Omerbašić i Tomo Planinić.

O 120. obljetnici uspješnog rada i djelovanja duhanske stanice u Ljubuškom nazočnima je govorio njezin direktor Grgo Paradžik. Uz generalnog direktora Tvornice duhana Sarajevo i predstavnika tvrtke za Hercegovinu i Dalmaciju na ovom skupu bili su i mnogi gosti, među kojima župan Zapadno-hercegovačke županije Jozo Marić, ministri Ivan Brkić, Gojko Kolobarić, Goran Bradvica, čelnik grudske općine Dobroslav Galić, predstavnici vlasti i gospodarstva ljubuške općine, zagrebačko-američkog Universal tabaco Stanko Barbarić i drugi.

Na ovom druženju duhanara Hercegovine i Dalmacije, koje su organizirale Tvornica duhana Sarajevo i Duhanska stanica Ljubuški, bili su nazočni i proizvođači, obrađivači duhana i čelnici tvornica cigareta iz BiH.

Ovo je bio šesti zajednički skup koji nije mogao proći i bez središnje teme, a to je problematika duhanske proizvodnje, njegova obrada i prerada, proizvodnja cigareta i plasman na tržište.

I na ovom skupu čuli su se glasni zahtjevi kako treba zaštiti domaću proizvodnju duhana i žurno usvojiti zakon o duhanu koji već pet godina leži negdje u ladicama državnih institucija u BiH.

duh-stanica15022017

Direktor sarajevske tvornice cigareta Lojo je naglasio kako treba konačno usvojiti taj famozni Zakon o duhanu i zaštiti domaću proizvodnju budući da su proizvođači i obrađivači duhana zbog toga dovedeni na prosjački štap, a ako se nešto po tom pitanju ne poduzme, moglo bi se to isto odnositi i na tvorničare.

Lojo je naglasio i dvije anomalije koje sada postoje u državi BiH, a koje ne postoje nigdje u svijetu. Po njegovim riječima nigdje u svijetu nisu iste kao u BiH trošarine na domaće i uvozne cigarete. I druga anomalija koju je država uvela 20. travnja prethodne godine jest da poseban porez plaća krajnji kupac cigarete, a ne kako je do tada bilo da to plaćaju tvorničari. I sada se dogodilo to da je bez posebnog poreza u proračunu ostala i općina i županije, a i država.

Čelnik sarajevske tvornice kazao je još kako će ova tvornica i nadalje otkupljivati hercegovački duhan, naglasivši da je od 1994. godine do ovog dana iz Hercegovine i Dalmacije otkupila više od 150 vagona duhana.

U godinama nakon ovog sastanka sve ono što se događalo s Duhanskom stanicom Ljubuški, koja je imala takvu tradiciju, ali i sa ostalim otkupnim stanicama u Hercegovini nije ništa drugo nego što bi naš narod slikovito rekao – “Za Bogu plakat”!

Danijel Ivanković / Dnevno.ba