FOTO: MIli Marušić

Danas na Veliki Petak u Širokom Brijegu održao se tradicionalni Put križa, 21. godinu za redom iz mjesta Uzarići prema crkvi UBDM na Brig.

Tisuće vjernika pješačilo je stazom dugom 7200 metara od postaje do postaje u tihoj procesiji vjernici se molitvom i korizmenim pjesmama prisjećaju muke Isusove.

Križni put je predvodio gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra. Tomislav Puljić.

Povijest nastanka Puta križa od Uzarića do crkve na Brigu

Povijest ovog Puta križa počela je pripremom od blagdana Male Gospe 1998. godine. Pripremali su se djeca i stari, mladi i odrasli, učeni i neuku, svećenici i redovnice. Razgovaralo se kako postaviti 15 postaja, urediti okoliš, kako pripremiti molitveni program….

Dana 29.3.1999. postavljeni su hrastovi križevi koje je izradio Dragan Lovrić – Barikić, a dok je natpise postaja radio Pero Lovrić (Žarkov). Sutradan 30.3. Generalna proba na kojoj je odaziv bio odličan. Pripremljene su sve uloge za hod i svi su bili spremni da tog 2.travnja 1999. g. na Veliki Petak krenu pod sloganom “Hajdemo svi u Dom Gospodnji!”

Pokojni fra Zdenko Karačić, tadašnji gvardijan samostana blagoslivlja Procesijalni križ pred kojim je stajalo desetak staraca, veterana s križnog puta Blajburga 1945. godine, koji su preživjeli taj Križni put i vratili se svojim obiteljima, a koji su isto sada pokojni.

Fra Vitomir nosi Križ do izlaska iz crkve kojeg preuzima fra Jozo Zovko i nosi do prve postaje. Marina Nogalo i Terezija Lovrić predvode pjevanje na čelu s Božom Zovkom – Boletom vođom Prijatelja svetog Ante.

U mimohodu dugom 7200 metara od Crkve Uzarići do na Brijeg, održava se pet propovijedi na čast pet Isusovih rana, a koje su govorili gvardijan fra Zdenko Karačić, fra Jozo Zovko, fra Vitomir Musa, fra Vinko Kurevija i fra Dinko Grbavac, putem se pjeva pučki Gospin plač i moli krunica.

Bog je imao za 21. godišnjicu “drugi plan”

Na 20. obljetnci koja se prošle godine održala, a koju je predvodio jedan od začetnika ovog događaja, fra Vitomir Musa, na posljednjoj postaji Križnog puta od mjesta Uzarići do crkve Uznesenja BDM na Brig, prepričao je jedan razgovor između njega i pok. fra Bazilija Pandžića.

“Razgovorao sam sa dr. fra Bazilijem Pandžićem koji je ušao u 101. g. života, i u kojem sam spomenuo kako razmišljam o ovoj 20. obljetnici, i kako ne znam što bi narodu poručio za taj rođendan. Fra Bazilijan mi je odgovara: “Reci im da nastave dalje”. “Nastavite onako kako se dogodilo 2. travnja 1999. godine””

16. travnja, 3 dana prije 21. godišnjice Puta križa, u samostanu na Humcu u Ljubuškom, u 102. godini života, 84. godini redovništva i 78. godini svećeništva, Bog je odlučio pozvati fra Bazilijana u kraljevstvo nebesko. Fra Vitomir Musa, unatoč godinama i trenutku gdje je prije par dana izgubio prijatelja, brata franjevca.., iako nije mogao izdržati cijeli ovaj put, pridružio se svom narodu na posljednjoj postaji i zajedno sa njima u koloni došao pred svoju crkvu na Brig, a kao što je kazao fra Bazilijane “Reci im da nastave dalje”. “Nastavite onako kako se dogodilo 2. travnja 1999. godine”, tako je bilo i sada, narod nije odustao, nego je u do sada najvećoj povorci od kada se održava, prošao ovaj Put križa!

Fotografije možete pronaći na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

Dolaskom pred crkvu, vjernicima se obratio fra Stipe Biško govorom o Velikim danima koja obilježavamo i što nam oni trebaju značiti, osim što ih samo tako nazivamo kao ljudi koji uvijek traže način da opravdaju svoju nepravdu, svoj grijeh, svoje zlodjelo…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info